Očekuju do 30 milijuna kuna: U Mrvoša počinju ulagati i vodeći privatni igrači

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2019. u 07:01
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Kada je riječ o rezultatima, Include je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježio rast prihoda od 115 posto, te rast prosječne prodajne cijene za gotovo 40 posto.

Jedna od zvijezda domaće startup scene, solinski poduzetnik Ivan Mrvoš, dvije godine nakon prvog prikupljanja kapitala putem Funderbeama ponovno ide u dokapitalizaciju, ovoga puta ciljajući gotovo 10 puta veći iznos. Uoči današnje javne objave kampanje, Mrvoš nam je otkrio kako njegova kompanija Include – proizvođač solarnih klupa – dio novca prikuplja putem Funderbeama, dok će drugi dio dati privatni investitori.

“Nakon uspješne prve investicijske runde u 2017. godini, kada smo prikupili približno 3,5 milijuna kuna, s valuacijom tvrtke od 30 milijuna kuna, odlučili smo ući u novi krug dokapitalizacije. Nismo postavili fiksni iznos, no očekujemo kako će investicija iznositi najmanje 20 milijuna kuna, s mogućnošću da se taj iznos približi brojci od 30 milijuna kuna. Što se tiče Funderbeam dijela investicije, očekujemo kako ćemo putem platforme prikupiti oko 10 milijuna kuna”, kaže Mrvoš. Trenutačno je izvan Funderbeam platforme osigurao približno 10 milijuna kuna, a za dodatna sredstva aktivno razgovara s nekoliko potencijalnih ulagača, među kojima ima i privatnih osoba i fondova rizičnog kapitala.

“Zasad još uvijek ne mogu govoriti o kojim ulagačima se radi, ali u pitanju su ljudi koji su predvodili ili trenutačno predvode razne hrvatske industrije, što smatramo značajnim pokazateljem”, naglašava Mrvoš. Na pitanje koliki udjel u Includeu sada prodaje te na koliko je tvrtka vrednovana, pojašnjava da su u novoj rundi stvari poprilično drugačije nego 2017. godine.

Vrijedi 110 milijuna kuna

“Tvrtka iza sebe ima četiri godine poslovanja i ostvareni su zamjetni rezultati, zbog čega smo odlučili angažirati jednu od tvrtki s liste ‘The Big Four’ kako bi napravili procjenu vrijednosti. Ono što mogu reći jest da se radilo o jako intenzivnom procesu koji je trajao nekoliko mjeseci, a tvrtka je prošli tjedan procijenjena na 110 milijuna kuna”, kaže Mrvoš.

Kada je riječ o rezultatima, Include je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježio rast prihoda od 115 posto, te rast prosječne prodajne cijene za gotovo 40 posto.

“Prošlu godinu tvrtka je završila pozitivnim rezultatom, a isto uspješno nastavljamo i u prvom tromjesečju ove godine, sa 60.000 kuna neto dobiti”, otkriva Mrvoš.

Prikupljeni novac svakako će ići u razvoj postojećih, ali i novih tržišta.

“Namjeravamo ojačati našu prisutnost na postojećim tržištima i nastaviti s izgradnjom globalne distribucijske mreže. Osim toga, započinjemo s razvojem novih proizvoda koji će biti komplementarni s postojećima i namijenjeni istim tržištima, a također ćemo nabaviti i napredniju opremu za razvojne i proizvodne aktivnosti”, pojašnjava taj mladi poduzetnik.

Moguć i izlazak na burzu

Trgovanje Includeovim tokenima na Funderbeamu je zaustavljeno 1. travnja zbog pripreme kampanje, a zadnja tržišna cijena je 3,5 eura. Direktor Funderbeama Damir Bićanić pojašnjava kako cijena udjela neće biti jedan euro kako je uobičajeno u Funderbeamovim kampanjama, već viša, odnosno reflektirat će novu valuaciju tvrtke.

“Kako su ostali uvjeti isti, cijena postojećih udjela trebala bi konvergirati cijeni novih udjela”, naglašava Bićanić.

Vodeća investitorica, kao i 2017., bit će Ivana Šoljan koja kaže da će Include sigurno proći još bar jednu dokapitalizacija, a “nadamo se možda i izlasku na burzu u budućnosti”.

“Sam Ivan Mrvoš i cijeli njegov tim strahovito su napredovali. Organizacijski su se pristojno posložili, pišu redovita izvješća investitorima, ne kasne s isporukama, pametno planiraju – spremni su za novu rundu”, zaključuje Šoljan.

Komentari (4)
Pogledajte sve



@Fedor
, jedno s drugim nema blage veze. Praviti klupe nije sezonalno djelatnost, ako se klupe prodaju u cijelom svijetu. Osim toga pogledajte prihode iz prošle godine, samo orijentacije radi.

Solinska tvrtka Include u prvom kvartalu 2019. godine ostvaruje značajne izvozne rezultate.

Iznos naručenih klupa, u odnosu na prvi kvartal 2018. godine, povećan je za 109 posto na 2,3 milijuna kuna, dok su ukupni prihodi porasli za 115 posto. “Prvi kvartal uvijek je zeznut u našem poslovanju.

Dosad najčešće nismo ostvarivali značajne rezultate u Q1, jer je dosta tržišta još pokriveno snijegom, a prve instalacije kreću u proljeće. No, prvi kvartal ove godine najbolji je prvi kvartal otkada poslujemo”, objavio je osnivač i direktor Includea i iznio što su sve postigli od početka 2019.

Al evo ti si pametniji od Mrvoša, da prodaješ ih po cijelom svijetu, ali negdje 4 ,a drugdje 404, pa je tu onak neka razlika

@Fedor, jedno s drugim nema blage veze. Praviti klupe nije sezonalno djelatnost, ako se klupe prodaju u cijelom svijetu. Osim toga pogledajte prihode iz prošle godine, samo orijentacije radi.


60 tisuća kvartalna dobit, na razini godine cca. 240 tisuća. 10 mio. dodatni ulaganja uz već postojeća, dobit ispod 1%, odnosno manja od trenutne inflacije.

To je isto kao tvrditi da je u turizmu zarada u prvom kvartalu jednaka trecem kvartalu

60 tisuća kvartalna dobit, na razini godine cca. 240 tisuća. 10 mio. dodatni ulaganja uz već postojeća, dobit ispod 1%, odnosno manja od trenutne inflacije.

New Report

Close