Kubanski duhan i hrvatsko znanje stvorili hit cigaru

Autor: Saša Paparella , 02. lipanj 2017. u 08:03
Renata i Alen Kosanović suvlasnici su Camelota, Foto: PD

Cigara Terra Magica nazvana u čast Istre proizvodit će se na Kubi u sklopu brenda Ramon Allones koji drži vodeći svjetski proizvođač Habanos.

Zagrebačka tvrtka Camelot nakon višegodišnjih priprema ovoga će vikenda predstaviti hrvatsku cigaru za koju se već sada procjenjuje da će iduće dvije godine zavladati domaćim tržištem vrijednim nekoliko milijuna eura. Kako je za Poslovni dnevnik kazao Alen Kosanović, sa suprugom suvlasnik Camelota koji je distributer Habanos i Davidoff cigara za Hrvatsku, svaki dobar distributer ima priliku predložiti projekt regionalne cigare svakih nekoliko godina. “Princip je složen i traje nekoliko godina”, pojašnjava Kosanović.

Crvena boja zemlje

“Prvo birate tvornicu odnosno brend cigare, a onda oblik koji je neizostavan u kreaciji okusa, a ne postoji u standardnoj proizvodnji. Tu je i ime. U našem slučaju odlučili smo se za Terra Magica odavši tako počast Istri koja je cigare odavno uklopila u svoje visoke gastronomske protokole i ponudu”, tumači Kosanović. ž

 

149kuna

iznosi cijena hrvatske cigare Terra Magica koja će biti predstavljena za vikend

Poveznica s Istrom je i specifična crvena boja zemlje kao i u kubanskoj pokrajini Piñar del Rio gdje raste najbolji duhan na svijetu. “Brend za koji smo aplicirali je Ramon Allones, jedan je od najstarijih. Nakon aplikacije čeka se odobrenje i naravno nekoliko godina potrebnih za proizvodnju”, ističe Kosanović. Dodaje da se cigara Terra Magica proizvodi na Kubi, a Camelotov je izbor duhana u smislu okusa i jačine te imena i pakiranja.

Dvije godine u vlasništvu

Cigara je ekskluzivno u Camelotovu “vlasništvu” dvije godine.

“Nakon toga Habanos ima pravo uvrstiti cigaru u redovan portfelj”, tumači Kosanović. Podsjetimo, Habanos je podružnica kubanske državne duhanske kompanije Cubatabaco, a kontrolira promociju, distribuciju i izvoz kubanskih cigara. U svrhu kontrole distribucije Habanos u svakoj državi surađuje samo s jednim distributerom. Tvrtka posjeduje prava na sve brendove kubanskih cigara koje se izvoze iz te karipske države. Camelot već ima iskustva u ovakvim projektima, ističe njegov prvi čovjek, jer je prva hrvatska cigara bila Vegas Robaina-Marshal iz 2009. koja je postala apsolutni hit u svijetu.

 

5milijuna eura

vrijedi hrvatsko tržište ručno rađenih premium cigara

I Terra Magica mogla bi ponoviti takav uspjeh u globalnim okvirima. Naime, cijena je 149 kuna, a za ovakve cigare postoji izvanredan interes u svijetu, predviđa Kosanović.

“Već zasigurno znamo da je to najprodavanija cigara u Hrvatskoj i Sloveniji ove, a vjerojatno i sljedeće godine”, otkriva Kosanović. S obzirom na potencijal cijelog tržišta, to nije zanemarivo. Prema njegovim riječima, domaće tržište ručno rađenih premium cigara trenutačno vrijedi oko pet milijuna eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close