Krenule prednarudžbe za prva dva proizvoda za Industriju 4.0

Autor: Bernard Ivezić , 16. prosinac 2015. u 22:00
Supracontrol prvi je hrvatski proizvođač uređaja za Industriju 4.0/Thinkstock

Supracontrol razvija svjetski jedinstvene pametne senzore za industriju koji su jednostavni i atraktivni kao proizvodi Applea.

Hrvatski startup Supracontrol, najveće iznenađenje prošlotjedne regionalne startup konferencije Pioneers of the Balkans održane u Zagrebu, pokrenuo je prednarudžbe za svoja prva dva proizvoda pametni detektor temperature i vlage Supra IoT TH te pametni detektor električne energije Supra IoT PM.

Rijetka biljka
Supracontrol prvi je hrvatski proizvođač uređaja za Industriju 4.0, nadolazeću industrijsku revoluciju koja se opisuje kao pametne tvornice i koju, primjerice, Angela Merkel apostrofira imperativom za opstanak njemačke ekonomije. Ovaj startup pobijedio je u kategoriji "Poslovanje i produktivnost", dobio ponudu za investiciju od 100.000 eura od austrijsko-američkog VC fonda SpeedInvesta te mu je najveći poslovni list na svijetu, japanski Nikkei uručio kartu za izravan ulazak na azijsko izdanje konferencije Pioneers od Asia. Međutim, unutar hrvatske IT industrije Supracontrol, osnovan prije svega tri mjeseca, već je stekao kultan status.

 

20velikih

korisnika već koristi tehnologiju na kojoj je počiva Supracontrol

Simboličan postotak
Dosad su velike domaće IT tvrtke tehnologiju koju su same razvile i u kojoj vide potencijal ljubomorno čuvale. Pokušavale su je same komercijalizirati i plasirati u izvoz. Zaposlenike bi motivirale na razne načine da im u tome pomognu, ali uspjeha i nisu imale. Supracontrol je ista ta priča, ali postavljena potpuno drukčije i to ga u ovom trenutku čini najneobičnijim startupom u Hrvatskoj. Njegova je tehnologija inicijalno razvijena unutar tvrtke Supra net. Ta je tvrtka članica jednog od pet najvećih sistemskih integratora u Hrvatskoj Storm grupe i kada bi se jednom riječju opisala ta okolina ta bi riječ bila – konzervativno. Unatoč tome, Supracontrol ne može se nazvati tvrtkom kćeri Supra neta ili Storm grupe. Štoviše, Supra net ima u Supracontrolu simboličnih jedan posto vlasništva.

Provjerena tehnologija
Vlasnici 99 posto Supracontrola su ljudi koji rade taj startup. To su bivši voditelj razvoja Supra neta Ivan Miličević, tehnički direktor Daniel Majer te izvršna direktorica Ana Pavičić-Kaselj. Riječ je o menadžerici koja je pokrenula akcelerator Frank Accelerator u Osijeku i koja je ujedno jedan od najboljih konzultanata za EU projekte u Hrvatskoj. "Naš dnevni ritam, ciljevi, tempo, izazovi i financije funkcioniraju kao u bilo kojem startupu, jer imamo tehnologiju koja može promijeniti svijet i želimo biti svjetski lider", kaže Pavičić-Kaselj.

U tvrtki radi 12 stručnjaka koji dizajniraju, prototipiraju i proizvode pametne uređaje. Prve isporuke kreću u veljači. Dugoročan cilj Supracontrola je imati više od 30 različitih pametnih senzorskih uređaja, kojima se upravlja bilo on-premise ili kroz web i mobilnu aplikaciju, a koji mogu "opametiti" bilo koju tvornicu, podatkovni centar, skladište, bolnicu ili neki drugi poslovni prostor. Da nije riječ tek o pukim željama pokazuju reference.

Supra net je prije nego što je dozvolio stvaranje ovog startupa pet godina ulagao u razvoj te tehnologije. Danas je koriste Zračna luka Zagreb, JGL, Optima telekom, ARZ, HAC i još 15 drugih velikih korisnika.  "Naša prednost pred globalnom konkurencijom je da smo praktični, jednostavni i dizajnerski atraktivni poput Applea, a nudimo tehnologiju s kojom doslovno svaka tvornica bilo gdje na svijetu može krenuti u Industriju 4.0", zaključuje Pavičić-Kaselj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@bigboffin iako sve piše u članku, namjerno iznosiš krive informacije. Tvoj komentar više govori o tebi…

Proizvodjac? U mikro serijama. Sa kapitalom od 10 kuna. Bez intelekualnog vlasnistva koje bi dalo kakvu takvu prednost na trzistu i sacuvalo jedinu nisu u kojoj mikro start up namjerava poslovati. S T U P I D N O. Nadam se da nitko nije dao novac za takvu besmislicu

New Report

Close