Iznajmljenim električnim automobilom brže do posla

Autor: Luka Vojvodić , 16. srpanj 2014. u 22:01
Projekt će povezati infrastrukturu javnog gradskog prijevoza i novi model iznajmljivanja električnih vozila

Za početak projekta u Grenoblu osigurano je 70 Toyotinih električnih automobila i 30 postaja za punjenje.

Na principu iznajmljivanja bicikala koji je, među ostalim, prisutan i u Zagrebu, od listopada ove godine u francuskom Grenoblu iznajmljivat će se električni automobili koji su dimenzijama prilagođeni lakšem pronalaženju parkirnih mjesta i snalaženje u prometnim gužvama.

Naime, francuska energetska kompanija EDF u suradnji s japanskim proizvođačem automobila Toyotom osigurala je 70 Toyotinih i-ROAD i COMOS vozila, te oko 30 postaja za punjenje.  Projekt će funkcionirati na način da će povezati infrastrukturu javnog gradskog prijevoza i novi model iznajmljivanja električnih vozila. Glavna ideja je omogućiti putnicima vožnju električnim automobilima nekoliko prvih i posljednjih kilometara puta, radi povećanja fleksibilnosti, očuvanja vremena, sve to u cilju smanjenja prometne gužve i poboljšanja kvaliteta zraka u centru grada. Istraživanja pokazuju da je prosječno dnevno vrijeme putovanja u gradovima Europe između 40 i 50 minuta, navodi portal eKapija.

Putnici sve više koriste javni gradski prijevoz, ali većina njih i dalje mora pješačiti 15-tak minuta do svog odredišta. Nove IT tehnologije, povezane s inovativnim riješenjima za mobilnost, omogućavaju fleksibilniji način prijevoza i daju za naslutiti kako će postati budućnost u gradovima poput Grenobla, koji ima nešto manje od 200 tisuća stanovnika.S Citelib by Hamo sistemom uz pomoć aplikacije na smartphoneu, može se vidjeti dostupnost i-ROAD vozila na pojedinom stajalištu. S nekoliko klikova putem mobilnog uređaja moguće je rezervirati i platiti vozilo, dok je uz pomoć druge aplikacije moguće vidjeti stanje u prometu i javnom gradskom prijevozu, što značajno olakšava planiranje rute kojom građani žele putovati kroz grad.

"U smislu veličine ovaj sustav je pogodan za ovu vrstu testiranja. Sjajna je to prilika za našu zajednicu da u sljedeće tri godine ekskluzivno jedini u Europi testiramo novi način putovanja, koji je ne samo inovativan, već ekonomičan i ekološki. To je eksperiment koji koristi našem stanovništvu, trebao bi biti primjer koji će slijediti i drugi", kaže Christophe Ferrari, predsjednik Grenoble-Alpes Metropole, gradskog transportnog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close