Geometrijske zadatke sada je moguće riješiti i smartphoneom

Autor: Marta Duić , 28. srpanj 2016. u 22:00
Članovi tima Bottom Line: Antonio Buničić, Helena Radiček i Adrian Žgaljić/Anto Magzan/PIXSELL

Angler skenira zadani geometrijski lik pomoću kamere mobitela te ga prepoznaje; aplikacija prikazuje njegovo ime i kratak opis, kao i izračunati opseg i površinu.

Antonio Buničić i Adrian Žgaljić studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Helena Radiček studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Mirna Marić, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku članovi su tima Bottom Line koji je aplikacijom Angler pobijedio na App Start Contestu u organizaciji studentske udruge e-student.

Kao nagradu, ovaj studentski tim dobio je 20.000 kuna. Njihova pobjednička aplikacija uz pomoć metoda računalnog vida pomaže u rješavanju geometrijskih zadataka. Temelji se na ideji uvođenja pametnih telefona u proces obrazovanja i rješavanja matematičkih i geometrijskih problema. Kako kažu članovi tima, razvijena je s ciljem da bude novi alat u rukama učenika, studenata, ali i svih onih koji imaju potrebu za brzim određivanjem geometrijskih parametara različitih dvodimenzionalnih oblika. To uključuje određivanje kuteva u mnogokutima, jednadžbi pravaca, računanje duljina stranica, površine, opsega i slično.

Komercijalno i korisno 
Angler skenira zadani geometrijski lik pomoću kamere mobilnog uređaja te prepoznaje linije, odnose među njima i veličinu kuteva. Kada prepozna geometrijski lik, aplikacija prikazuje njegovo ime te kratki opis, kao i izračunati opseg i površinu. Moguće je otvoriti novi ekran s detaljima o prepoznatom geometrijskom liku, te postupkom rješavanja, formulama i rezultatima.  Kako tvrde, od ostalih finalista izdvojila ih je sama ideja, točnije to što su koristili računalni vid i što su razvili vlastiti 'engine' koji omogućava rad aplikacije.

"Često razgovaramo o idejama za nove aplikacije koje bi mogle biti komercijalno uspješne, ali i korisne različitim društvenim skupinama, pa smo se željeli okušati u ovakvom natjecanju s jednom takvom idejom. Željeli smo napraviti aplikaciju drugačiju od onih koje su se do sad prijavljivale na App Start Contest, te se odlučili na korištenje tehnologija računalnog vida. U početku smo napravili aplikaciju za mjerenje kuteva u geometrijskim likovima, a kasnije se sjetili da bi bilo korisno razviti aplikaciju za rješavanje složenijih geometrijskih zadataka˝, pojasnili su članovi tima.

Uskoro na Google Playu 
Kako tvrde, krenuli su od glavnih funkcionalnosti i obrade slike s kamere, a zatim dodavali logiku rješavanja zadataka te optimizirali proces obrade. Programeri Antonio i Adrian željeli su koristiti računalni vid u aplikaciji, a sama ideja za mjerenje kuteva kamerom mobilnog telefona bila je Adrianova. Mirna je radila na dizajnu aplikacije i prezentacijskih materijala, a Helena je kreirala poslovni plan. "Plasirali bismo ga na tržište kao aplikaciju za pomoć i učenje geometrijskih zadataka, te smatramo da ima veliki potencijal pa nastavljamo s razvojem i nakon ASC-a. Za sad je aplikacija namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, te njihovim nastavnicima i roditeljima", poručuju Buničić, Žgaljić, Radiček i Marić.

Aplikaciju planiraju objaviti u rujnu na Google Playu s kojega će se moći besplatno skidati i koristiti, a trenutno rade na kompleksnijim funkcionalnostima i zadacima te dorađuju različite segmente aplikacije. U budućnosti planiraju razviti i iOS verziju aplikacije te je objaviti na App Storeu.   "Prijavili smo se i upali u SPOCK (Studentsko poduzetništvo u Centru karijera), novi startup inkubator Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Nadamo se da će se glas o aplikaciji proširiti i da će koristiti učenicima i izvan Hrvatske", zaključuju članovi Bottom Linea.

Komentirajte prvi

New Report

Close