FOTO: U hrvatskom startup projektu bike2Lock osmislili rješenje koje će oduševiti svakog biciklista

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2017. u 12:29
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Porast krađe i oštećenja bicikala nažalost događa se i u Hrvatskoj.

U Tehnološkom Parku Žitnjak, u hrvatskom startup projektu bike2Lock, Tomislav Vukovski, Natko Bošnjak, Antonio Filipović i Slaven Pokrivko osmislili su sustav sigurnog parkirališta za bicikle.

Porast krađe i oštećenja bicikala nažalost događa se i u Hrvatskoj. Prema podacima MUP-a 2015.godine prijavljeno je 1375 krađa bicikala dok je 2008. ta brojka bila 360 za grad Zagreb.  Lopovi bicikle prodaju u komadu ili u dijelovima kako bi se zameo trag a vlasnicima je prouzročena trajna materijalna šteta koja za neke modele bicikala iznosi i do 15 000 kuna.

bike2lock je jedino rješenje koje omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje,  a da na taj način budu zaštićeni od krađe svi vitalni dijelovi bicikla (okvir, kotači, upravljač i sjedište) tijekom parkiranja na javnim površinama, piše na njihovoj službenoj stranici.

Postavljanje “bike2lockTM” sustava u prvoj fazi implementacije projekta predviđeno je za one lokacije u gradu Zagrebu koje dnevno imaju veći broj posjeta biciklista te su poznate kao “biciklističke lokacije” a ujedno se nalaze u blizini biciklističkih staza. Prvenstveno se to odnosi na područje šireg centra grada Zagreba gdje je parkiran najveći broj bicikala tijekom dana te područje jezera Jarun i Bundek i parka Maksimir.

U nadlozećim fazama razvoja projekta predlažu se lokacije ispred studentskih domova te fakulteta a potom na centralnim mjestima svih zagrebačkih kvartova.

Komentirajte prvi

New Report

Close