Finac iznenađen lakoćom pokretanja startupa u Hrvatskoj

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. lipanj 2018. u 12:21
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Softwaresauna asocira na ugodu, nudi cjelovita rješenja za web i mobilne tehnologije

Hrvatsko-finski startup Softwaresauna, pokrenut u travnju ove godine, čine direktor i osnivač IIkka-Cristian Niemi, Finac koji je svoj posao ove godine odlučio preseliti u Hrvatsku te developeri Marko Bjelac i Goran Mržljak. Softwaresauna tržištu nudi ‘full stack software development’ ili cjelovita rješenja za web i mobilne tehnologije.

U razgovoru za Poslovni dnevnik najavili su zapošljavanje 15 novih kolega ove godine i još 50 IT stručnjaka kroz sljedeće dvije, računajući da će zajedno osigurati daljini rast ove mlade tvrtke smještene u jednom od poznatijih razvojnih središta hrvatske startup scene – zagrebačkom HUB385 na Trešnjevki. Naziv za tvrtku odabrali su jer evocira na osjećaj ugode koji se povezuje s finskim saunama, odnosno s ravnotežom privatne i poslovne strane života, a to je upravo vrsta odnosa kakvu žele postići sa svojim budućim poslovnim partnerima.

PLANIRAJU PROBOJ U REGIJU

“Naš investitor i partner je vodeća finska software development kompanija Reaktor s kojom je do suradnje došlo nakon mnogobrojnih sati razrađivanja inicijalne ideje. Kao i kod svakog početka, kroz rad, istraživanje i pametno planiranje sa svojim dugogodišnjim prijateljem odlučio sam definitivno započeti s radom u Hrvatskoj. Naši klijenti dolaze iz nordijskih zemalja i s još nekoliko inozemnih tržišta, a što se općenito našeg poslovanja tiče, planiramo širenje u ovoj regiji”, najavio je IIkka-Cristian Niemi. Istaknuo je i da je jedan od njihovih ciljeva postati najboljim mjestom za rad jer smatra da samo zadovoljan programer može svakog klijenta učiniti sretnim. U Hrvatskoj je posao, kaže, pokrenuo bez problema. Dio motivacije za prelazak ovdje leži u prirodnim ljepotama koje su Niemija oduševile još 2013. godine, s tim da je u međuvremenu postao i jedan od najvećih obožavatelja zagrebačkog hokejaškog kluba Medveščak, što i ne čudi jer je hokej jedan od najpopularnijih sportova u njegovoj domovini.

”Pozitivno sam iznenađen lakoćom kojom sam uspio pokrenuti cijeli projekt. Pogotovo sam oduševljen činjenicom da većina ljudi s kojima sam se susretao u procesu realizacije ove poslovne priče razumije i priča engleski pa nije bilo niti jezične barijere pri obavljanju birokratskih postupka”, dodao je Niemi. Startup zajednica u Hrvatskoj sve je vitalnija, ističe, i sve je primjetniji njen rast.

“Nadam se da će i vlast ubrzo primijetiti važnost startupova te njima i poduzetnicima općenito olakšati rast i razvoj. U prvom redu, reformama poreza i drugih davanja. Jednako tako, poželjno bi bilo da se domaće tvrtke možda nešto više informiraju i posvete potencijalima novca iz europskih fondova jer mi se čini da ih ne koriste u onolikoj mjeri u kojoj bi mogli i trebali. Što se tiče iskustva sa stranim startupovima, naši su vlasnici surađivali s finskim i poljskim startupima. Ono što mi ovdje pokušavamo napraviti je povezati sve ono dobro proizašlo iz tih iskustava sa svime onime što je dobro u Hrvatskoj. Pri tome treba eliminirati sve negativne, bolje rečeno neučinkovite faktore s obje strane”, poručili su na kraju iz Sotwaresaune.

NORDIJSKI KAPITAL ULAZI


Izgleda da je Hrvatska postala zanimljiva destinacija za nordijski kapital i znanje pa je tako u središte pažnje, uslijed priče o GDPR-a koji je na snagu stupio 25. svibnja, došao i švedski fintech startup Instantor kojeg je viceguverner HNB-a Neven Barbaroša izdvojio kao pravi primjer primjene otvorenog bankarstva (PSD2).

Radi se, kao što je naš list pisao prošloga mjeseca, o softveru koji omogućuje financijskim institucijama da same brzo izrade optimalan model za procjenu rizika. S korisničke strane, nude automatiziranu provjeru identiteta i kreditne sposobnosti vlasnika tekućeg računa, potrebne za obradu zahtjeva za kredit bez potrebe dostave dokumentacije što znatno ubrzava postupak prijave i odobrenja kredita. Ovom je startupu osnovanom 2010. godine, a u Hrvatskoj prisutnom od 2016., Financial Times (FT) u svojem popisu najbrže rastućih tvrtki u Europi FT1000 za 2018. godinu dodijelio 339. mjesto te ga uvrstio i među 20 najbrže rastućih fintech tvrtki u Europi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slijedeće će ga iznenaditi lakoća propadanja startupa u Hrvatskoj

“Izgleda da je Hrvatska postala zanimljiva destinacija za nordijski kapital i znanje” CIME SE VI DROGIRATEEEEEE

New Report

Close