Deset hrvatskih startupa traži priliku za širenje po Africi

Autor: Bernard Ivezić , 16. siječanj 2017. u 22:01
Matija Rukavina, direktor fonda 800 Ventures sa sjedištem u Cape Townu i podružnicom u Rijeci

Prodao je svoj biznis, prvi uložio u Agrivi, preselio se u JAR i sad hrvatskim startupima nudi ulaz na novo tržište.

Mjesec dana otkako je počeo s radom, fondu 800 Ventures sa sjedištem u Cape Townu u Južnoafričkoj republici javilo se deset hrvatskih startupa.

Novi fond rizičnog kapitala (VC), iza kojeg stoji nekolicina tehnoloških poduzetnika iz JAR-a i Europe, a kojim upravlja poslovni anđeo koji je prvi investitor u hrvatski startup Agrivi, Matija Rukavina, nudi domaćim startupima investicije od 20 do preko 500 tisuća eura. Matija Rukavina, direktor fonda 800 Ventures kaže da je zadovoljan inicijalnim interesom hrvatskih mladih tehnoloških tvrtki. No, naglašava da zbog vrlo složene regulative ne djeluju kao klasičan fond već mreža investitora. "U prvom valu javilo nam se deset startupa iz Hrvatske koji nisu samo zainteresirani za kapital već i za širenje na afrička tržišta, a to je upravo ona dodana vrijednost koju im mi možemo ponuditi", kaže Rukavina.

Njegov imenjak, Matija Žulj, direktor i osnivač Agrivija kaže da je sretan što mu je Rukavina bio prvi investitor. "Odmah je prepoznao našu viziju, doveo još investitora koji su uložili u Agrivi, ali i pomogao nam vrlo dobrim savjetima u našoj početnoj fazi razvoja, dok smo se pripremali za ubrzani rast", naglašava Žulj. Rukavina pak ističe da mu je upravo savjetovanje Agrivija i širenje njegovog poslovanja po Africi dalo ideju da stvori mrežu investitora koji bi ulagali u startupe iz Hrvatske i ostatka jugoistočne Europe. Dodaje da je u međuvremenu uložio u još nekoliko hrvatskih startupa, ali sa skromnijim uspjehom nego ga ima Agrivi te proširio svoju mrežu.

 

Žulj

Rukavina je odmah shvatio našu viziju, a pomogao nam je i savjetima.

"Hrvatskim startupima dva najveća problema su osigurati kapital, posebno u rasponu od 50 do 100 tisuća eura, i ulaz na veliko tržište gdje mogu skalirati proizvod, a JAR je u tom smislu idealan baš za njih", kaže Rukavina. Navodi da na samom jugu Afrike imaju državu u kojoj živi gotovo 60 milijuna stanovnika, službeni jezik je engleski, u istoj je vremenskoj zoni, a konkurencije je manje nego u Velikoj Britaniji ili SAD-u. "Čak je i Uber u JAR došao prije nego se proširio u Hrvatsku ili Njemačku", kaže Rukavina. Dodaje da je s partnerima u Cape Townu otvorio i coworking prostor CoworKite nedaleko najpoznatije kitesurfing plaže na svijetu u sklopu kojeg je okupio stručnjake iz raznih područja.

Za većinu investitora okupljenih u 800 Ventures kaže da su privatne osobe, vlasnici ili direktori firmi iz Europe i Južne Afrike. Rade uglavnom u tehnološkim firmama i online biznisima te imaju iskustvo poslovanja po cijeloj Africi. Tumači da su upravo zbog toga svjesni tržišnog potencijala koji Afrika, kao drugi najmnogoljudniji kontinent, pruža. "Naš isključivi fokus je na tehnološke tvrtke kojima je tržište neka od zemalja u Africi, koje rade softver, B2B rješenja, on demand i sharing economy, a preferiramo da je osnivač ujedno tehnički direktor", zaključuje Rukavina.

Komentirajte prvi

New Report

Close