Besplatnu aplikaciju “Moje vjenčanje” mladog hrvatskog bračnog para koriste i u svijetu

Autor: Zvonimir Varga , 23. prosinac 2014. u 10:27
Zlatimir i Sabina, Foto: Neven Krčmarek / Pixsell

Bračni par iz Zagreba osmislio je aplikaciju koja mladencima olakšava ne tako jednostavnu organizaciju vjenčanja.

Mladi poduzetnički bračni par iz Zagreba Sabina Herman i Zlatimir Zalović prije godinu dana stvorili su besplatnu aplikaciju "Moja vjenčanja" koja mladencima olakšava ne tako jednostavnu organizaciju vjenčanja.

Ideju o aplikaciji Sabina i Zlatimir dobili su prilikom vlastitog vjenčanja, a za Poslovni.hr govore o glavnim svrhama aplikacije, procesu stvaranja i reakcijama korisnika:

Kako ste došli na ideju da napravite aplikaciju "Moje vjenčanje"?

Ideja je nastala u vremenu kada smo se upustili u organizaciju vlastitog vjenčanja. U planiranju smo si pokušali pomoći raznim tablicama u Excellu, to-do listama i webom, no budući da smo tada već krenuli sa razvijanjem svojih prvih mobilnih aplikacija, pala nam je na pamet misao da bi mogli napraviti jednu na temu vjenčanja. Tržište vjenčanja je brzorastuće i činilo se kao idealan projekt. Kako smo i sami bili u planiranju istog, lako smo dolazili do toga što bi jedna aplikacija za organizaciju vjenčanja uopće trebala sadržavati. Prije toga smo već napravili neke mobilne aplikacije sličnog tipa i znali smo u kojem smjeru želimo ići. Naravno da je u svijetu već postojalo mnogo aplikacija za organizaciju vjenčanja, no smatrali smo da niti jedna nema sve što je mladencima potrebno za planiranje niti su, usudimo se reći, bile zavidnog dizajna, a vjerujemo da je to stvarno bitno. Razlog više je činjenica da mnoge nisu bile besplatne. Bilo je to puno prostora za nove i kreativne zamisli.

Što aplikacija nudi?

Aplikacija nudi potpun planer vjenčanja, što i poručuje naš slogan: „Svijet vjenčanja na dlanu.“ Prije svega, sadrži detaljnu listu zadataka prilagođenu zadanom datumu vjenčanja, poredanu kalendarski, po kategorijama ili dovršenim zadacima. Cijela lista ima 80-ak već unesenih zadataka koje je potrebno ispuniti, no ona se lako može mijenjati prema potrebama mladenaca. Aplikacija kroz zadatke korisnicima šalje notifikacije kada je nešto potrebno obaviti, a sama lista je povezana i sa ostatkom aplikacije. Poseban naglasak otpočetka stavljamo na naš katalog, budući da je to ono što do tada u Hrvatskoj nije postojalo. Na taj način mladencima olakšavamo pronalazak određenog pružatelja usluge, a samim vendorima dajemo mogućnost aktivnog oglašavanja. Dalje, aplikacija ima i evidenciju budžeta, opširan popis gostiju i detaljne informacije o svakom gostu, plan sjedenja, praćenje poslanih i odgovorenih pozivnica, pregled svih statistika, odbrojavanje do datuma vjenčanja, popis pjesama (posebno pjesme za prvi ples) te razne inspiracije i savjete za planiranje. Ponosni smo i na naš dnevnik vjenčanja pomoću kojeg si mladenci mogu bilježiti sve korake organizacije, što im kasnije ostaje vrlo lijepa uspomena. Naravno, svi detalji iz aplikacije mogu se uskladiti sa kalendarom i slati putem e-maila.

Kakve su reakcije korisnika aplikacije?

Moramo priznati da smo primili samo dobre kritike. Aplikacija je svakodnevno „u pogonu“, što nam je dovoljan pokazatelj da ljudima zaista koristi i da smo napravili korisnu stvar. Nas zanima feedback korisnika, rado prihvaćamo sugestije za poboljšanja i trudimo ih se i realizirati te dodati što više funkcionalnosti koje mladencima trebaju. Korisnici su također oduševljeni time što je besplatna i nije zatrpana svakojakim reklamama. Sretni smo kada sasvim slučajno upoznamo nekoga kome aplikacija koristi, kada se iznenadi što je naša i zahvali se jer smo mu pomogli. Inače, aplikacija je dostupna i u svijetu, u engleskoj verziji („Wedding diary“) pa tako i iz inozemstva dobivamo pozitivne reakcije.

Kada ste osnovali obrt i bavite li se još nečim osim izradom mobilnih aplikacija?

Obrt smo osnovali prije otprilike tri godine i otpočetka smo imali viziju čime se želimo baviti – izradom kreativnih mobilnih aplikacija, a time se i sada bavimo. Taj se posao kroz vrijeme razvio u neke dugoročne projekte poput web portala, koji su trenutno naša najveća zaokupacija. Općenito, više ulažemo u vlastite ideje i unaprijeđenje istih nego u kratkoročne poslove za nekog drugog.

Kako bračni par funkcionira kao tim?

Kao tim funkcioniramo odlično, što naravno ne bi bilo moguće da nemamo dobru komunikaciju. Oboje smo stvarno predani poslu i gotovo stalno nam se dešava da smo čitave dane zakovani za radni stol, no nekako nam to ne pada teško budući da radimo ono što volimo. To nas čini produktivnijima, možemo više izraziti sebe, imamo veću slobodu stvarati i svakodnevno učiti nove stvari. A i sve je lakše raditi kad imate zajednički interes. Inače smo karakterno vrlo slični pa s jednakim uzbuđenjem i entuzijazmom ulazimo u svaki novi projekt. Uzajamno se inspiriramo. Vjerujemo da smo i dovoljno objektivni kad su greške u pitanju. Uvijek ćemo jedan drugome uputiti kritiku ili savjet vezano za bilo što i vjerujemo da je oboje na dobar način primamo, pogotovu onu konstruktivnu.

Koliko se do sada puta skinula aplikacija, koji je dnevni prosjek, jeste li zadovoljni rezultatima?

Aplikaciju je dosad preuzelo više od 3000 parova u Hrvatskoj, što je oko 15% od ukupnog godišnjeg broja vjenčanja. Zadovoljni smo rezultatima obzirom da je tek nedavno aplikacija imala prvi rođendan, a svojevremeno smo bili na drugom mjestu najskidanijih aplikacija u Hrvatskoj, u kategoriji Lifestyle. Svjesni smo da smo ograničeni brojem korisnika kojima je potreban mobilni planer za vjenčanje te ujedno i brojem samih korisnika iPhone-a, no trend korištenja mobilnih aplikacija raste i rezultati će biti sve bolji. Tim više što je u završnoj fazi i Android verzija što će dodatno povećati broj korisnika za sljedeću godinu.

 

Kakvi su planovi za budućnost?

Moje vjenčanje nam je svakako najvažniji i najveći projekt i sve buduće ideje smo usmjerili prema njemu. Prije svega nam je u planu lansiranje aplikacije u Android verziji koja će izaći kroz mjesec dana i tome se jako veselimo. Cijela priča oko mobilne aplikacije s vremenom se razvila i kroz portal Moje vjenčanje te društvene mreže u koje posebno ulažemo mnogo truda i vremena. Kod nas ima dovoljno portala za vjenčanja i to smo znali otpočetka. No, jednostavno smo se željeli istaknuti, biti malo „pomaknuti“ i našim mladencima približiti svjetske trendove – to je ono čime privlačimo ljude, barem nam tako kažu, pa u tom smjeru želimo ići i dalje. Nakon Androida slijedi još mnogo rada na portalu – dodavanje novih funkcionalnosti, rubrika i alata za organizaciju. Također želimo proširiti suradnju s još više vendora za organizaciju vjenčanja, s njima nam je posebno drago raditi.

Opišite malo proces stvaranja aplikacije… Koliko je vremena, "živaca", rada i truda potrebno?

Stvaranje aplikacije je svakako velik posao, krenuvši od same ideje, dizajna, programiranja do neprestanog razvoja, prodaje i marketinga. I kod ne ovako kompleksnih aplikacija kao što je Moje vjenčanje proces je dugotrajan i složen. Aplikacija prije svega mora biti prohodna i jednostavna za korištenje, što iziskuje dobru razradu cijelog projekta te mnogo testiranja prije „puštanja“ na tržište. Većina korisnika prvi dojam stječe čim je prvi put otvori, iz tog razloga veliku pažnju posvećujemo dizajnu. Za samu izradu katkad je potrebno mjesec/dva, ali nakon lansiranja bitan je njen daljnji razvoj na tržištu, što oduzima puno više vremena i truda.

Kako komentirate činjenicu da su najbogatiji slovenski par Iza i Samo Login na aplikaciji "Tom the Cat" zaradili milijune eura?

To je tipičan primjer jednostavne i vrlo „zarazne“ aplikacije kojoj je bio cilj privući globalno tržište. I to im je uspijelo sa gotovo pola milijarde korisnika. Vjerujemo da skoro svaki developer ima barem jednu takvu ideju, ali samo ovako inovativne i spretno složene uspiju se izboriti u moru mobilnih aplikacija u svijetu. Sigurno je da je za to potreban dobar marketing, no ovakva aplikacija privlači korisnike sama od sebe, upravo zbog svoje jednostavnosti, a i vrlo je zabavna. I sami smo je skinuli.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Komentari (2)
Pogledajte sve

super, a podatke će prodat poreznoj 😀

Prefora, baš ću pogledati da li još ima za skinut tu aplikaciju. Taman sam u potrazi za fotografom[/url].

New Report

Close