Bellabeat lani u tišini primio najveću hrvatsku startup investiciju nakon Rimac Automobila

Autor: Bernard Ivezić , 12. travanj 2019. u 15:34
Urška Sršen, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Startup nastao u Zagrebu postao je poznat 2014. godine kao prvi kojem je uspjelo privući veliku investiciju izvana.

Hrvatski startup Bellabeat potiho je u lipnju prošle godine primio investiciju AOL Venturesa od 14,2 milijuna dolara (12,5 milijuna eura). Nije riječ o najvećoj investiciji u hrvatske startupe lani, jer to je bio ulazak Porschea u suvlasništvo Rimac Automobila za 18,7 milijuna eura, ali jest od drugoj najvećoj. Bellabeat je dosad investiciju čuvao u tajnosti. Tražili smo više detalja koje ćemo podijeliti s vama kad dobijemo odgovor iz kompanije.

AOL je jedan od tri najveća pružatelja internetskih usluga u SAD-u. Kompanija je dio grupe Verizon, koja posjeduje niz medija među kojima su The Huffington Post, Engadget, TechCrunch i MapQuest. U sklopu grupacije je i bivši Yahoo te softversko rješenje AOL Desktop.

Bellabeat se pola godine prije investicije, krajem 2017. i početkom 2018., restrukturirao. Tvrtka je tada otpustila niz zaposlenika. Sandro Mur, suosnivač i direktor Bellabeata nakon toga je objavio da ukupno ima 50 zaposlenih i da tu brojku planira povećati na 70. U tom trenutku fokus je bio na osnivanje ureda u New Yorku. Tvrtka je razvila niz high-tech proizvoda za žene, od nakita do pametne boce vode te se planirala baviti primjenom umjetne inteligencije u očuvanju zdravlja.

Startup nastao u Zagrebu postao je poznat 2014. godine kao prvi kojem je uspjelo privući veliku investiciju izvana. Prije pet godina osnivači Bellabeata Sandro Mur i Urška Sršen postavili su ljestvicu vrlo visoko za hrvatske startupe. Primili su tada rekordnih 4,5 milijuna dolara investicije od niz poznatih investitora. Među njima bili su glumica Jessica Alba, kreator i vodeći programer Googleovog Gmaila Paul Buchheit, osnivač TechCruncha Michael Arrington, jedan od sto najbogatijih ljudi Nicolas Berggruen, te jedan od najpoznatijih investitora u Silicijskoj dolini i čovjek koji je među prvima uložio u Google i PayPal Ron Conway. 

Prema podacima američkog SEC-a, najnovijom investicijom, onom AOL Venturesa, Bellabeat je povećao broj investitora, znači suvlasnika na 28. U dokumentu SEC-a također se navodi da je Sandro Mur ostao direktor tvrtke.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zanimljivo da fond ima stranice koje ne rade, a na Twitteru ne objavljuje tvitove od 2013. Nije li to neobično za venture fond, postoji li još uopće.

New Report

Close