Aplikacija za mobitel uz koju slijepi ‘čuju’ boje

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2014. u 22:01
Osobe koje ne vide već su testirale aplikaciju studenata matematike za mobitele s Windowsima i za nju imaju pohvalne riječi

Nakon fotografiranja objekta korisnik dobiva govorno obavještenje o bojama na fotografiji, a svaka boja povezana je s nekim tonom.

Razvoj softvera za pomoć hendikepiranim osobama jedan je od najkorisnijih načina primjene informatičkih tehnologija za poboljšanje svakodnevnog života osoba s tjelesnim nedostacima.

Takvih programa svakog je dana sve više, a značajan prilog dalu su i četiri studenata beogradskog Matematičkog fakulteta koji su napravili besplatnu aplikaciju koja pomaže slijepim i slabovidnim osobama da doslovno – čuju boje. Besplatna aplikacija već je dostupna korisnicima mobitelima koji koriste Windows operativni sustav, a za nekoliko dana moći će je preuzeti i korisnici koji imaju Android uređaje, piše portal 24sata.rs"Osnovna verzija aplikacije radi na taj način da osoba koja ima oštećeni vid putem aplikacije fotografira objekte koji ga zanimaju, nakon čega dobije govorno obavještenje koja boja je dominantna na snimljenoj površini. Svaka boja povezana je s određenim tonom, tako da korisnik može naučiti slušati boje", kaže Đorđe Relić, jedan od autora aplikacije.

Softver zasad prepoznaje deset boja, ali će kasnije biti nadograđena za prepoznavanje još više boja."Ako se osoba koja ne vidi navikne da određeni ton predstavlja određenu boju, to znači da se dobiva sinestezija vida i sluha, što otvara mogućnost ljudima da čuju boje. U svijetu je imenovano oko 1600 boja, i jasno nam je da ne možemo za svaku odrediti ton, ali možemo znatno proširiti sadašnjih izbor boja koje aplikacija prepoznaje", kaže Daniel Šaranović, drugi autor softvera. Jedna od mogućnosti koju ta aplikacija otvara osobama koje ne vide Šaranović vidi u izboru skladne odjeće prilikom svakodnevnog odijevanja.

Osobe koje ne vide već su testirale aplikaciju i za nju imaju samo pohvalne riječi.Autorska ekipa, koju uz Relića i Šaranovića čine Lazar Radosavljević i Nikola Cimbaljević s tom je aplikacijom ušla i u finale najvećeg svjetskog studentskog IT takmičenja, Microsoft Imagine Cupa.Na istom takmičenju 2010. drugo mjesto osvojila je ekipa sa Strojarskog fakulteta u Zrenjaninu koja je osmislila softver koji osobama s najtežim oblikom tjelesnog invaliditeta omogućava korištenje interneta, uz pokretanje očiju ili stezanje vilice. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

maskice za mobitel[/url]

New Report

Close