Smislili aplikaciju za lakše i brže energetsko certificiranje

Autor: Marta Duić , 22. siječanj 2015. u 12:34
U Hrvatskoj ima oko 1600 registriranih ovlaštenih certifikatora, a aplikaciju mladih inovatora koristi više od 10% tržišta

Zahvaljujući aplikaciji certifikator ima više vremena za intelektualni rad što će na kraju rezultirati kvalitetnije obavljenim poslom.

Kada su Marko Rašić i Dario Ilija Rendulić zajednički radeći na energetskom certificiranju shvatili da na tržištu nedostaje softversko rješenje za olakšavanje tog procesa, rodila se ideja o realizaciji takvog softvera. Uz pomoć programera Hrvoja Pađena projekt je započeo.

"Profesija energetskog certificiranja je mlada profesija, stara nekoliko godina i tek sada odrasta. Posljedica je da za nju nije postojao usko specijalizirani softver koji bi značajno ubrzavao i olakšao provedbu projekata. Budući da sam i osobno energetski certifikator dugo sam 'zbrajao' nepotrebno izgubljene sate radnog vremena na rutinske obrade podataka sanjajući o tome kako automatizirati proces", pojasnio je Dario Ilija Rendulić  nastanak Thoriuma A+, softverskog rješenja za energetsko certificiranje. Thorium A+ je cloud aplikacija kompatibilna sa svim operacijskim sustavima zbog čega nema potrebe za instalacijom programa na računalo i korisnik neće izgubiti podatke ako se nešto dogodi računalu.

Dizajnirana je na način da prati faze energetskog pregleda kako bi upotreba bila što prirodnija. Glavna svrha je da oslobodi certifikatora nepotrebnog posla na računalu obavljajući rutinsku obradu podataka automatski. Kad certifikator unese podatke koje je prikupio na terenu tijekom pregleda, traženi grafikoni i tablice automatski se generiraju te automatski završavaju u Word dokumentu, formatiranom na propisani način. Certifikatoru ostaje da napravi izračune i donese svoje zaključke.

"Zahvaljujući aplikaciji certifikator ima više vremena za intelektualni rad što će u konačnici rezultirati kvalitetnijim radom, boljim osvještavanjem vlasnika nekretnina, većim brojem investicija, smanjenom potrošnjom energije i CO2. Mene baš to što svojim radom imam pozitivan utjecaj na društvo ispunjava i čini sretnim", tvrdi Rašić. Aplikacija je na tržište lansirana krajem listopada prošle godine. I u ova nepuna tri mjeseca korisnički račun je otvorilo preko 200 certifikatora. U Hrvatskoj ima oko 1600 registriranih ovlaštenih certifikatora, a Thorium A+ koristi više od 10% tržišta. "Uz male preinake naš softver će biti odličan za sve certifikatore unutar EU", najavio je Marko  Rašić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close