Zagrebačka županija 
kao predvodnik energetske tranzicije

Autor: Promo , 25. ožujak 2019. u 22:00
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zagrebačka županija 3. travnja 2019. godine održat će konferenciju pod nazivom “Energetska vizija za budućnost” kojoj je cilj osvrnuti se na dosad postignute rezultate u području energetske obnove, ali i predstaviti planove za budućnosti.

Razmišljati dovoljno unaprijed i planirati na vrijeme jedna je od ključnih odrednica svake dobre javne politike, a Zagrebačka županija u tome je zasigurno pokazala svoje kvalitete.

Još 2010. godine izrađena je energetska bilanca Zagrebačke županije, kao prvi takav dokument u Republici Hrvatskoj. Od tada se na području Zagrebačke županije kontinuirano prati potrošnja u 209 objekata, a u nacionalni informacijski sustav za gospodarenje energijom uneseno je 60.000 računa za energente i vodu.

Ciljevi vezani uz povećanje energetske učinkovitosti u Zagrebačkoj županiji definirani su 2010. kroz energetsku bilancu posebno za nestambeni i stambeni sektor zgrada. Predložene mjere i aktivnosti u okviru akcijskog plana određene su tako da njihova provedba rezultira ostvarenjem zacrtanih ciljeva, a podijeljene su u četiri osnovne skupine: strateški i provedbeni dokumenti te planiranje, jačanje ljudskih kapaciteta, demonstracijske aktivnosti, provedba i promocija te mehanizmi financiranja i potpore.

U Zagrebačkoj županiji obavljeno je više od 80 energetskih pregleda i izrađeni su pripadajući energetski certifikati. Obavezno energetsko certificiranje zgrada u Republici Hrvatskoj uvedeno je 15. člankom Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a provodi se prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada.

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o njenim energetskim svojstvima, potrošnji energije te eventualnim prijedlozima za smanjenje ili poboljšanje ukupnih energetskih svojstava.

Kroz više od 60 projekata Zagrebačka županija u obnovu javnih zgrada uložila je 30 milijuna kuna. U gradovima i općinama Zagrebačke županije ugovoreno je 29 projekata energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene vrijednosti veće od 19,1 milijun kuna.

Zagrebačka županija prva je krenula i s objedinjenim javnim nabavama za energente. Time su postignute uštede od 11 milijuna kuna što iznosi 3% izvornih prihoda proračuna za 2018. godinu. Na natječaje energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, u rujnu 2018. prijavljeno je 5 projekata u vrijednosti 63,5 milijuna kuna, od čega bi 50% sredstava trebalo biti osigurano iz EU fondova. Zagrebačka županija priprema i nove projekte čime dodatno potvrđuje svoj status županije s vizijom energetske budućnosti.

New Report

Close