Proputujmo Hrvatsku biciklom

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2016. u 14:28
Foto: PR

Međimurje je poznato kao regija s visokim stupnjem uređenosti biciklističkih staza koje su obilježene prometnom signalizacijom, biciklističkim odmorištima i info panoima.

Bicikl, sve popularnije prijevozno sredstvo, više nije rezerviran samo za gradove. Atraktivnost Hrvatske, postojeća turistička infrastruktura, ljepota prirode, dobar položaj i bogatstvo lokalnih cesta pogoduju razvitku novog oblika turizma – cikloturizma. Iako još u razvitku, u Hrvatskoj već postoji oko 420 biciklističkih ruta s ukupno 13.000 km. Dva omiljena odredišta ljubitelja vožnje na dva kotača su Istra i Međimurje. No tko su zapravo cikloturisti? Cikloturist je osoba kojoj je motiv relaksacija i opuštanje, zdrav život i boravak u prirodi. To mogu biti osobe koje iznajmljuju bicikl na određenoj destinaciji (obično su to jednodnevni izleti) ili osobe koje bicikl koriste na putovanjima kao glavno prijevozno sredstvo.

Međimurje

Međimurje je poznato kao regija s visokim stupnjem uređenosti biciklističkih staza koje su obilježene prometnom signalizacijom, biciklističkim odmorištima i info panoima.

Staze su uglavnom blage te se protežu neposredno uz tok rijeka, koje prolaze Međimurskom vinskom cestom, pored uređenih vinskih kuća, povijesnih atrakcija (crkve sv Jeronima, dvorca Zrinskih), wellness oaza, ali i brojnih restorana u kojima ćete nakon napornog pedaliranja omastiti brk u međimurskim specijalitetima.

Zagrebačka županija

Ako krenete voziti bicikl kroz Zagrebačku županiju, naići ćete na gostoljubivo lokalno stanovništvo koje će vam poslužiti najbolje domaće specijalitete. Imat ćete priliku istražiti prirodna bogatstva rijeke, jezera i potočića, ali i naučiti nešto o kulturnoj baštini. Grad Samobor, primjerice, omiljeno je izletničko mjesto Zagrepčana, a u blizini Parka prirode ”Žumberak” nalaze se biciklističke staze s pripadajućom kartom i oznakama na terenu. U blizini se nalazi i Zaprešić, koji također ima dobru turističku ponudu, dobre staze za bicikliste, a u svojoj okolici također nudi mnogobrojna izletišta.

Istra

Istra je jedno od najpopularnijih odredišta ljubitelja biciklizma. Što zbog biciklističkih staza dugih više od 500 kilometara, što zbog činjenice da je sjeverozapadna Istra mjesto na kojemu su održane brojne uspješne međunarodne biciklističke manifestacije. Godišnje se na tom području održi više veliki broj biciklijada, a jedna od poznatijih je biciklistički maraton Parenzana – profesionalna utrka brdskog biciklizma, utemeljena prije 15 godina i uvrštena u kalendar Međunarodne biciklističke federacije (UCI). Sama utrka se većim dijelom vozi trasom nekadašnje istoimene željezničke pruge, koja je preuređena u biciklističku stazu, duž koje se nalaze i danas očuvani stari tuneli, nadvožnjaci i mostovi. Vijugava i romantična, Parenzana je simbol iskoraka sjeverozapadne Istre u novu eru biciklizma.

Gorski kotar

Krenete li na putovanje u Istru biciklom, prije nego li dođete do svoje omiljene destinacije, proći ćete kroz Gorski kotar koji ima novu biciklističku trasu koja povezuje sve gradove i općine. Ljubitelji prirode i brdskog biciklizma oduševit će se stazom sastavljenom od sedam etapa od 28 do 43 kilometara te ukupno broji 260 kilometara. Ona vas vodi po postojećim šumskim i lokalnim cestama s malo prometa te je namijenjena prije svega ljubiteljima prirode i brdskog biciklizma.

Goranskom biciklističkom transverzalom upoznajete cijelo područje Gorskog kotara u segmentima, što omogućuje planiranje višednevnog aktivnog odmora. Zbog prepoznatljive i atraktivne konfiguracije terena na cijeloj transverzali ima više od 5000 metara ukupnog uspona i jednako toliko spustova koji će biti izazov za ljubitelje brdskog biciklizma. Krenite i vi u cikloturizam i “ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom”.

Komentirajte prvi

New Report

Close