Zašto strani investitori bježe od Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 15. kolovoz 2016. u 10:14
Foto: Thinkstock

Neke razumnije zemlje, poput Njemačke, Švicarske, Litve, Slovačke ili Irske, koje imaju puno povoljniji porezni sustav za poduzetnike, drukčije postupaju.

Uspijem li u Hrvatskoj, onda mogu uspjeti svuda u svijetu. To je mantra stranaca koji su pokrenuli posao kod nas, tvrdi Slobodnoj Dalmaciji makroekonomist dr. Ante Babić. Zafrkanciju na stranu, još je kod nas lako osnovati tvrtku, nekad je bilo puno teže, uz hitro.hr potrošit ćete od jednog do pet dana i od 105 do 670 eura.

– Po riječima stranih investitora i poduzetnika ovdje je toliko teško poslovati da se kaže tko uspije ovdje poslovati, može uspjeti svuda u svijetu. Stvar je u tome da hrvatske vlade i institucije imaju šizofrenu ulogu; rado bi uzimale novac od poduzetnika, na svakom koraku, i isisale bi ih do krvi. Imamo čak i Ministarstvo poduzetništva i, što je još licemjernije, pokreću se kampanje kojima se ljudi zovu u poduzetništvo. To je takva navlakuša. Kad krenete u d.o.o. s 20.000 kuna, vi ste ih u prvoj godini "ispušili" za računovodstvo i slično, bez lipe ostvarenog prometa.

Neke razumnije zemlje, poput Njemačke, Švicarske, Litve, Slovačke ili Irske, koje imaju puno povoljniji porezni sustav za poduzetnike, drukčije postupaju. Njemačkoj i Švicarskoj za promet od milijun eura godišnje morate jednom u godinu dana predati rukom napisan godišnji izvještaj, ne treba vam računovođa ako ga ne želite imati. I nitko vas ne gnjavi time – objašnjava taj makroekonomist. Veli, porez od takvih tvrtki od milijun eura prometa neće spasiti državni proračun Švicarske i Njemačke koje imaju timove za 100, 200 ili tisuću najjačih poduzeća koji ih prate na dnevnoj bazi.

Komentari (6)
Pogledajte sve


Kuda hrvatski uhljebi prođu tu (gospodarska) trava ne raste.
HDZ=SDP .
Za koga ćemo ovaj put?Za HDZ ili SDP
Ko će od njih riješiti sve to što je naveo Pero7?

Zato MOST! A kad vidim da se političarski kokošari i uhljebi cvrlje- neprocjenjivo!

investitori dolaze raditi i zaraditi, a ne se za.ebavati i natezati s našom birokracijom naslijeđenom iz socijalizma, još čitaju narodne novine potpisane od Ante Markovića

Postoji točka lomljenja, a ona se upravo događa, istina neprimjetno zbog politike ECB kamata pa glava slučajno još pluta iznad vode. Porezna stopa može biti i 70% ali ako je osnovica 0kn … Kapital je premobilan da bi ga ova barica mogla zadržati. UHLJEB NE MOŽE HRANITI UHLJEBA. Naravno ovo se ne
odnosi na pozitivne korisnike proračuna npr. doktori,profesori itd ukoliko nisu već kontaminirani. Socijalizam nikada ne pobijedi kapital. Zato i propadne ma kojeg oblika bio.

Kuda hrvatski uhljebi prođu tu (gospodarska) trava ne raste.
HDZ=SDP .
Za koga ćemo ovaj put?Za HDZ ili SDP
Ko će od njih riješiti sve to što je naveo Pero7?

New Report

Close