Volim ljuto u šest godina pronašao put do 300 restorana i hotela: Nova misija – izvoz

Autor: Marta Duić , 20. kolovoz 2019. u 08:43
U plasteniku na OPG-u u Igrišću nedaleko od Zagreba uzgajaju 30-ak sorti ljutih papričica

Počeli su sa svega 500 sadnica, danas ih imaju 30.000, osam zaposlenika i 50-ak proizvoda.

Domaći brend Volim ljuto baš je ovih dana nagrađen za svoj Vrabanero Honey Mustard s jednom zvjezdicom na Great Taste natjecanju.

U pitanju je jedno od najprestižniji svjetskih natječaja za hranu i piće, a u konkurenciji 12.772 proizvoda iz više od stotinu zemalja žiri sastavljen od 500 renomiranih gastro kritičara, kuhara, chefova, kupaca, restorana i dućana, novinara i urednika dodijelio im je ovo veliko priznanje.  Brend Volim ljuto nastao je prije šest godina otvaranjem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje broji četiri člana obitelji, a dvije godine kasnije otvorili su tvrtku za maloprodaju, veleprodaju i marketing brenda koja danas ima četiri zaposlenika.

Sve rade sami 
"Sve papričice uzgajamo i prerađujemo na našem OPG-u u Igrišću u Hrvatskom zagorju. Svake sezone uzgajamo tridesetak sorti od kojih je desetak onih koje koristimo u preradi, a ostale su za testiranje ili za neke limited edition proizvode" objašnjava Goran Vrabec, direktor i osnivač tvrtke Volim ljuto. Počeci su, kaže, bili teški jer tržište za proizvode tog tipa gotovo nije postojalo, no trud se isplatio jer se danas se njihovi proizvodi nalaze i na policama specijaliziranih trgovina u EU.  Počeli su sa svega 500 sadnica na 125 kvadrata plastenika i troje zaposlenika, a već iduće godine broj sadnica se utrostručio. 

Danas na OPG-u Igrišću imaju 30.000 sadnica na 7500 kvadrata plastenika, osam zaposlenika i 50-ak proizvoda u asortimanu, a širenje površina i investicije u poslovanje nastavljaju iz godine u godinu. "Trenutno u asortimanu imamo više od 50 proizvoda iz različitih kategorija: ljuti umaci, ljuta zimnica, ljute grickalice, svježe chili papričice, sušene chili papričice, sadnice chili papričica i sjemenke chili papričica. Najprodavaniji su ljuti umaci i ljute grickalice, točnije ljuti kikiriki koji nam je preko noći postao hit", pohvalio se Vrabec. Prošle su godine, kaže, preradili između 12 i 15 tona chili papričica i proizveli oko 20.000 ljutih umaka. 

'Educirali smo tržište'
"Kada smo krenuli morali smo dugo raditi na, recimo to tako, edukaciji samog tržišta. Danas je situacija nešto drugačija zbog utjecaja i rasta popularnosti internacionalne kuhinje u kojoj se chili papričice često koriste. Za sada nismo imali problema s prodajom, odnosno veliku većinu proizvoda koje proizvedemo uspijemo prodati unutar jedne sezone", objašnjava Vrabec.

Volim ljuto proizvodi se mogu kupiti putem webshop ili u njihovoj Spicy Days trgovina u Zagrebu na lokaciji Ilici 174. Uz to, glavne proizvode iz asortimana moguće je nabaviti širom Hrvatske u malim specijaliziranim trgovinama s kojima surađuju poput primjerice Veronika delikatese.  U HoReCa sektoru surađuju s otprilike 300 restorana i hotela i taj broj, kaže Vrebec, konstantno raste. Udio u ukupnoj prodaji za HoReCa sektor je oko 30 posto. 

Strateški razvoj
Vrabec napominje kako je velika većina papričica iz njihove vlastite proizvodnje, a manji dio otkupljuju kroz testne programe s kooperantima jer se radi o specifičnoj kulturi koju ne mogu i ne znaju svi uzgojiti tako da je najčešće prve sezone idu na manje testne nasade. Pohvalio se i kako su u manjoj mjeri prisutni i na tržištu. 

"Ponude za izvoz imamo, no još nemamo dovoljne količine da bismo tako nešto mogli kvalitetno realizirati. Trenutno imamo ulaganje u proširenje proizvodnog pogona, a do kraja godine bismo trebali imati odobren kredit za ulaganje u 1500 m2 novih plastenika. Daljnja ulaganja u proširenje kapaciteta i rast kvalitete proizvoda su nam primarne investicije kako bismo kroz neko vrijeme imali dovoljne količine za izlazak na vanjsko tržište", poručuje Vrabec.

Komentirajte prvi

New Report

Close