Veliki uspjeh hrvatske tvrtke: Inovativne električne skutere izvoze po cijelom svijetu

Screenshot: RTL VIJESTI Screenshot: RTL VIJESTI

Na zaslonu skutera prikazuju se putanja, brzina, stanje baterij

Na rast BDP od čak 3,4 posto u posljednjem kvartalu 2016. u velikoj je mjeri utjecao 12 postotni rast izvoza roba. Za sjajnu statistiku zaslužni su i električni skuteri prozvedeni u zagrebačkom DOK-ING Automotivu.

Iz zagrebačke tvornice DOK-ING u Španjolsku je otišlo već 400 električnih skutera. Do kraja mjeseca 50-ak komada moraju isporučiti u Meksiko, pišu vijesti.rtl

"Prvenstveno su namijenjeni za profesionalnu uporabu, radi se o službama za dostave, poštama, sharing sustavima i iznajmljivačima skutera", objašnjava Ivo Zamberlin, voditelj prodaje DOK-ING Automotiva.

I zato dizajnom dominira čelična konstrukcija bez plastike. Odnedavno se prodaju i u Hrvatskoj za 37 000 kuna. "Motori se mogu otključavat pomoću smartphonea ili RFID kartice, objasnio je Zamberlin.

Na zaslonu skutera prikazuju se putanja, brzina, stanje baterije. U DOK-ING-u proizvode dvije varijatne skutera, jedan konfiguriran na 46 kilometara na sat i jedan koji može potenugi do 65. Ovisno o vrsti baterije s jednim punjenjem može proći između 60 i 100 kilometara.

"S obzirom da EU nalaže da se smanje emisije CO2, pretpostavljamo da će u budućnosti i profesionalne službe dostave hrane, pošte i ostalih sitnih stvari, prelazit na alternativna goriva, ujedno i elektro pogone", tvrdi Tomislav Boško, direktor DOK-ING Automotiva.

Komentari (2)
 • inzinjer
  inzinjer 17:56 2.3.2017.

  Nemoj tako to su vrhunski skuteri ako hoćeš da e ostavi na cesti i da ga guraš
  Namjenjeni su za profesionalnu uporebu jednim punjenjem može proći između 60 i 100 kilometara
  to jedan dostavljač napravi za 2 sata a ostatak vremena i viče bitte GUR GUR
  :)

 • sljivan1
  sljivan1 12:43 2.3.2017.

  čini mi se to slab radijus kretanja za dostavu - 100km između punjenja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!