Studenti s pravnih fakulteta natjecali se u simuliranom suđenju i iz prve ruke upoznali buduće zanimanje

Autor: Marta Duić , 02. lipanj 2016. u 22:00
Pobjednički tim: A. Pintarić, V. Salina, T. Novosel i D. Gliha; Ana Pintarić najbolja je govornica

Sudjelovanje u natjecanju studentima je omogućilo stjecanje vrijednog iskustva, a svi oni koji su stigli do polufinala osvojili su i deset ECTS bodova.

Finalnim ročištem na Županijskom sudu u Zagrebu završeno je četvrto po redu studentsko natjecanje za pravnike, Moot Court Croatia. Jedinstveno natjecanje u obliku simuliranog suđenja u organizaciji udruge eStudent ove je godine okupilo 32 ekipe studenata s pravnih fakulteta iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita. Samo 16 timova dobilo je priliku sudjelovati na usmenim ročištima, a najboljima su se pokazala dva tima Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Njima je na finalnom ročištu sudilo sedam sudaca među kojima suci Vrhovnog suda, Županijskog suda u Zagrebu, renomirani odvjetnici te profesori s katedre za Obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovanje u natjecanju studentima je omogućilo stjecanje vrijednog iskustva i unaprjeđenje osobnih i profesionalnih sposobnosti. Svi studenti koji su stigli do polufinala osvojili su 10 ECTS bodova. Moot Court Croatia natjecanje nastalo je prije četiri godine inicijativom proaktivnih studenata prava i članova udruge eStudent po uzoru na slična međunarodna natjecanja koja su iznimno popularna među studentima prava.

"Natjecanja toga tipa studentima prava pružaju jedinstveno priliku da se iz prve ruke upoznaju s mnogim aspektima njihove buduće profesionalne svakodnevice, kao što su istraživanje i rješavanje slučaja, pretraživanje i snalaženje u mnogobrojnim pravnim izvorima i bazama podataka, stjecanje vještina pisane i usmene argumentacije te timskog rada. Dodatnu vrijednost natjecanju daje i uključenost pravnih praktičara koji u svojstvu mentora i sudaca usmjeravaju studente te im pomažu u njihovom profesionalnom napredovanju", objašnjava Tomislav Ditrih, voditelj organizacijskog tima Moot Court Croatia. Ditrih ističe da je jedna od ideja vodilja cijelog natjecanja povezivanje studenata prava sa svih hrvatskih pravnih fakulteta, kao i studenata i već etabliranih pravnika odnosno sudaca, odvjetnika te članova akademske zajednice.

Najbolji su ove godine bili Ana Pintarić, Dino Gliha, Tajana Novosel i Vanja Salina, a za nagradu su osvojili ljetne prakse u nekima od ponajboljih odvjetničkih ureda u Zagrebu, ujedno i partnerima natjecanja te sudjelovanje na Dubrovnik Summer School, međunarodnom seminaru kojeg udruga eStudent organizira već jedanaestu godinu zaredom. Drugoplasirana ekipa osvojila je osnovne obuke za izmiritelje u suradnji s Hrvatskom udrugom za mirenje. Najboljim govornikom natjecanja proglašena je Ana Pintarić, a ekipa u sastavu Sara Andrić, Josipa Vrkljan, Nataša Vučinić i Ana Marija Rupčić dobila je nagradu za najbolji pisani podnesak.

Kako kaže Ditrih, iznimno je zadovoljan realizacijom ovogodišnjeg Moot Court Croatia natjecanja, a posebice činjenicom da se je ove godine na natjecanje prijavio dvostruko veći broj ekipa u odnosu na prošlu godinu, što je odličan pokazatelj tendencije rasta popularnosti natjecanja među samim studentima. Ističe i da su reakcije svih sudionika natjecanja, od studenata do pravnih stručnjaka pozitivne što dokazuje da je natjecanje kvalitetom na visokom nivou te ostvaruje sve postavljene ciljeve. "Ipak, najviše me od svega veseli što natjecanje iz godine u godinu prepoznaje sve veći broj aktera iz poslovnog svijeta koji kroz vrijedne nagrade stimuliraju studente na još veći angažman u ovakvim, za njih, iznimno korisnim aktivnostima koje predstavljaju odličnu nadopunu formalnom obrazovanju i gotovo su najrealniji dodir s praksom u studentskom razdoblju", zaključuje Ditrih.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kod nas suđenje traje- koliko hoće sudac i kako hoće sudac.

Kratki ispravak: Ekipa iz Rijeke koja je stigla do polufinala nije dobila zasluženih 10 ECTS bodova, zbog nekih administrativnih razloga koji su valjda poznati samo dekanu ili fakultetskom vijeću.
Također, nije im umjesto toga priznat niti jedan predmet sa 5. godine, iako postoji predmet čije je gradivo izravno povezano sa ovogodišnjim slučajem (Europsko obiteljsko pravo).
Ovo je poruka budućim ekipama iz Rijeke da bez obzira na svoju uspješnost u ovom ili sličnim projektima ne očekuju previše od Pravnog fakulteta u Rijeci, jer zasigurno neće dobiti ništa.

New Report

Close