Prvi put se pojavile tvrtke koje u budućnost ne ulažu ništa

Autor: Bernard Ivezić , 01. srpanj 2015. u 22:00
Prepolovio se broj tvrtki koje u godinu-dvije planiraju ulagati više u razvoj/PD/FOTOLIA

Četiri od deset tvrtki lani odustalo od ulaganja u razvoj proizlazi iz istraživanja o R&D-u Hrvatskoj koje je objavio Deloitte.

Iako je 2014. godina prva u kojoj su hrvatske tvrtke svih 12 kalendarskih mjeseci bile izložene konkurenciji s ostalih tržišta EU, interes domaćih tvrtkin za ulaganja u istraživanja i razvoj (R&D) te time stvaranje novih proizvoda i usluga kojim bi se nosile sa stranom konkurencijom značajno je pao.

Prema "Izvješću o aktivnostima istraživanja i razvoja u Srednjoj Europi" koje je u srijedu u Zagrebu objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, četiri od deset tvrtki u Hrvatskoj lani je gotovo potpuno zanemarilo vlastiti razvoj. Po prvi put pojavila se i kategorija tvrtki koje tijekom godine u R&D nisu uložile ništa. Ni kune za vlastitu budućnost lani nije uložilo četiri posto tvrtki ili svaki 25. poslovni subjekt u Hrvatskoj. Kada se tome dodaju oni koji su u R&D uložili manje od jedan posto prihoda (23 posto tvrtki) te oni koji ni ne znaju ulažu li u to ili ne (12 posto), proizlazi da za 39 posto tvrtki R&D prošle godine nije bio na popisu prioriteta.

Sonja Ifković, direktorica u Deloitteu zadužena za istraživanje i razvoj kaže da bi Hrvatska trebala fokusirati na jačanju aktivnosti R&D uvođenjem atraktivnih poticajnih mjera za poslovni sektor. "Poljska je ostvarila dobre rezultate upravo takvim pristupom", kaže Ifković. U Poljskoj, kao i u Hrvatskoj, većina tvrtki nema interno razrađenu strategiju razvoja, ali ih interesiraju porezne olakšice i novčani poticaji za R&D. Primjerice, tu kombinaciju uvjeta za ulaganja u R&D posebno su pohvalili mali i srednji poduzetnici u Poljskoj. U Hrvatskoj pak i dalje većina poduzetnika ima vrlo nejasnu sliku o tome kako ostvariti porezne olakšice i poticaje za R&D. Deloitte je istraživanjem došao do paradoksalnog podatka da je čak i među tvrtkama koje imaju dovoljno informacija, pao broj onih koji koriste bespovratne poticaje za R&D.

Sada ih koristi 21 posto naspram 25,6 posto tvrtki godinu prije. Većina tvrtki u Hrvatskoj ipak ulaže u R&D. Više od 10 posto svog prihoda u razvoj novih proizvoda i usluga lani je uložilo 21 posto tvrtki u Hrvatskoj. Mahom su to proizvodne tvrtke, softverske te iz područja medija i telekomunikacija. Godinu prije udio takvih ulagača bio je veći, 23,1 posto. Slično sklizanje broja tvrtki koje ulažu u R&D zabilježeno je i među onima koje u svoju budućnost investiraju jedan do deset posto godišnjeg prihoda. U 2013. toliko je ulagalo 46,1 posto, a lani 40%o tvrtki.

Iako se u Deloitteovom istraživanju navodi da će se u drugoj polovici ove godine hrvatskim tvrtkama po prvi put otvoriti sredstva za R&D iz Strukturnih fondova Unije,  više od 100 milijuna eura još ove godine, tvrtke su skeptične. Kad ih se lani pitalo koliko će u idućih godinu-dvije uložiti u R&D, čak 71,8 posto ih je navelo više nego u tekućoj godini. Sada to tvrdi njih svega 46%. Povećao se broj onih koji će ulagati manje, kao i onih koji neće ulagati. Ostali se nadaju zadržati status quo.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

ne čudi smanjeno ulaganje ukoliko isto nije financijski opravdano.
treba realno pogledati broj inovacija, patenata i razvoja proizvoda registriranih u hrvatskoj. naše školstvo nas (po mom mišljenju ni) ne usmjerava ka tome. malo je i kadra sposobnog za taj rad (neka se nitko ne uvrijedi).
s druge strane imam osjećaj da bi se porezne olakšice za r&d kod nas zlouporabile.

New Report

Close