Poslovanje u sivoj zoni jako zabrinjava većinu poduzetnika

Autor: Marina Šunjerga/VL , 09. ožujak 2017. u 22:01
Hrvoje Stojić, Michael Georg Müller, Nikola Dujmović, Davor Majetić, Stjepan Roglić/Ž. B./PIXSELL

Čak 56 posto poslodavaca najavljuje zapošljavanja – i to najviše u IT sektoru, graditeljstvu i industriji.

Najveći problem poduzetnika u jugoistočnoj Europi bijeg je kvalitetnih zaposlenika u bogatije zemlje, pokazalo je istraživanje KPMG-a "Puls gospodarstva" predstavljeno jučer u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Od 167 ispitanika – menadžera, vlasnika tvrtki i članova uprava 63 posto ih tvrdi da će im prioritet u ovoj godini biti zadržavanje dobrih zaposlenika. Priznaju da će ih tek 30 posto zapošljavati u 2017., a njihovi radnici od kojih se očekuje više rada i povećanje produktivnost neće dobiti veće plaće.  Plaće će ostati iste, kaže 46 posto šefova, a 48 posto ih je najavilo povišice do 5 posto. Čak 56 posto poslodavaca optimistično najavljuje zapošljavanja ove godine i u srednjoročnom razdoblju i to najviše u IT sektoru, graditeljstvu i industriji. Možda je uzrok rezerviranosti poslodavaca i u činjenici da Hrvatska ima visoke troškove proizvodnje pa je tek 13 posto ispitanika to područje istaknulo kao prednost domaćeg gospodarstva dok je u regiji to jedan od glavnih motiva stranih tvrtki za ulaganja. Iako se optimizam još nije prelio i na tržište rada hrvatski su poduzetnici sigurni u bolje sutra – 67 posto najavljuje da će 2017. biti bolja nego godina za nama.

"U protekle dvije godine dokazali smo da možemo rasti bez Vlade i bez politike", rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Hrvatska među zemljama regije pokazuje najveći optimizam čak veći od onog u Rumunjskoj čiji BDP raste po stopi većoj od 4,3 posto. I hrvatski menadžeri priželjkuju nižu opću stopu PDV-a što je, ističu, jedan od pet poreznih prioriteta za Vladu, ali kako se anketa radila krajem 2016. nije iznenađenje da je tema dospjela na popis važnih poteza.  Pozdravljaju smanjenje poreza na dohodak i dobit, a ističu i da je važno pojednostaviti plaćanje poreza.  "Osjećamo razliku u tržištima jugoistočne Europe ali najveći problem imamo na tržištu zapadne Europe. Naša je politika razvijati zaposlenike unutar tvrtke pružiti im priliku rada na raznim projektima i dati im dodatne motive za ostanak u kompaniji osim novca", istaknuo je Stjepan Roglić iz Orbico Grupe.

Analitičar Hrvoje Stojić istaknuo je da je cijena rada u Hrvatskoj nekonkurentna u odnosu na regiju. Pohvalio je poreznu reformu kao vjetar u leđa pojačavanja konkurentnosti. Porezi su detektirani i kao najveći motiv za poslovanje u sivoj zoni, što 74 posto poduzetnika ističe kao ozbiljan problem. Većina poslodavaca priliku za rast vidi u izvozu za koji je potrebna financijska podrška banaka. Roglić ističe da se u Orbicu uvijek vodi računa o balansu između obveza i potencijalnih kredita za akvizicije, ali priznaje da se oslanjaju na sredstva iz stranih banaka jer su povoljnije. Hrvatskoj kronično nedostaje novog kapitala, zaključio je Stojić raspravu o financiranju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close