Poduzetnik godine Mandić: Najveći promašaj u 2012.? Povećanje PDV-a

Autor: Mateja Bratanić , 08. siječanj 2013. u 13:35
Ante Mandić; Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Osnivač tvrtke IN2 ocijenio je kako je najveći ekonomsko-politički promašaj 2012. bilo povećanje PDV-a.

Osnivač, vlasnik i direktor informatičke tvrtke IN2, Ante Mandić, prošlogodišnji dobitnik CROMA-ine nagrade za poduzetnika godine, u razgovoru za Poslovni.hr ocijenio je kako je najveći ekonomsko-politički promašaj 2012. godine bilo povećanje PDV-a na samom početku godine.

"S obzirom na to da je to najizdašniji porez u Hrvatskoj, jasno je da je njegovo povećanje vrlo negativno utjecalo na ukupno porezno opterećenje. Povećanje bi bilo donekle prihvatljivo da je istovremeno došlo do značajnijeg poreznog rasterećenja nekih drugih nameta koji bi proizvodnju i poslovanje učinili konkurentnijim, no efekt takvih promjena (poput smanjenja doprinosa za zdravstvo) bio je gotovo zanemariv. Nedostatak pravih reformi nedavno je doveo i do drugog promašaja, smanjenja kreditnog rejtinga cijele države", objašnjava.

Najveći ekonomsko politički događaj u 2012. u pozitivnom smislu teško je, kaže, izdvojiti jer nije bilo velikih pozitivnih pomaka. "Najava uvođenja fiskalizacije u suštini bi se mogla nazvati pozitivnom: Izbjegnut je nepotrebni masovni uvoz hardvera, nešto posla dobile su domaće IT tvrtke, a poslovni subjekti koji primarno posluju s gotovinom i uredno plaćaju poreze neće kao do sada biti ugroženi konkurencijom koja zbog neplaćanja poreza ostvaruje bolje rezultate. Dakako, to su očekivanja, treba vidjeti hoće li provedba imati nekih nedostataka u praksi", dodao je.

Poduzetničku karijeru Mandić je započeo 1992. godine kada s kolegom pokreće IN2, kompaniju za projektiranje informacijskih sustava kojoj je na čelu 20 godina. IN2 danas posluje u devet zemalja regije, a osim 241 zaposlenog u Hrvatskoj, zapošljavaju još 160 ljudi svojim tvrtkama u inozemstvu.

>>> Raskid s Holy i Ferdeljijem te izostanak Jurčića i Santinija pokazuju što je važnije: EGO, stranka ili država

Komentirajte prvi

New Report

Close