Osmislili utičnice koje putem aplikacije upravljaju uređajima i mjere potrošnju

Autor: Lucija Špiljak , 24. travanj 2019. u 22:00
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Studenti Josip Oroz i Lovro Stipanović vlasnici su tvrtke Elproms Team koja radi na digitalizaciji industrije.

Potreba za kvalitetnim poduzetničkim promišljanjem među mladima i stvaranjem kreativnih proizvoda potrebnih tržištu danas se često naglašavaju kao prijeko potrebnima za bolje i zdravlje društvo, a Hrvatska se, unatoč negativnoj klimi, može pohvaliti brojnim hvale vrijednim primjerima. Među njima su i Josip Oroz i Lovro Stipanović, studenti i ujedno vlasnici i izvršni direktori tvrtke Elproms Team koju su osnovali početkom listopada prošle godine u Zagrebu. Tvrtka se bazira na tehnologiji IoT – Internet of things – i temeljem toga imaju niz sektora u kojima pružaju svoje usluge. “Jedna od ključnih stvari koju radimo je digitalizacija industrije – industrije 4.0. – te poboljšanje prometne infrastrukture, odnosno kompletna digitalizacija prometa i pametna regulacija prometa s ciljem izbjegavanja gužvi gdje se prednost daje javnom gradskom prijevozu, te kućna automatizacija – Smart home. Krajnji cilj je stvoriti Smart city kao rezultat svega navedenog gdje god je to moguće”, objašnjavaju nam Josip i Lovro.

Na osnivanje tvrtke potaknuo ih je profesor s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Nedeljko Štefanić, direktor tvrtke Culmena d.o.o. koji im je, kažu naši sugovornici, dao informacije i savjete o otvaranju tvrtke radi lakše izrade i prodaje svih proizvoda koje su imali i koje će tek imati. “Misao vodilja bila je lakša komunikacija s ljudima koji trebaju naše proizvode, stoga je otvaranje tvrtke bio najlakši način da ljudima predstavimo proizvode koje nudimo te da ih oni na vrlo jednostavan način mogu kupiti”, objašnjava Lovro Stipanović.

Brojne nagrade i priznanja

Uz broja priznanja na svjetskim natjecanjima dodatni vjetar u leđa poduzetnim mladićima bila je i nagrada HUP-ova natječaja Poduzetnici budućnosti, gdje su pobjedu odnijeli zahvaljujući projektu Znanstvena podmornica i Submarine C koji su razvijali s kolegom Martinom Sokolovićem tijekom srednje škole. Shvatili su tada da znaju raditi inovacije svjetskih razmjera, nakon čega su krenuli dogovori o osnivanju tvrtke. Na svjetskim natjecanjima osvojili su zlatne medalje u SAD-u, Južnoj Koreji, Nürnbergu, Turskoj i Genevi u konkurenciji velikih tvrtki.

Prilikom vođenja tvrtke ključ uspjeha je, kažu Lovro i Josip, koordinacija poslova te usklađivanje trenutačnih prioritetnih obaveza. “Kolega i ja smo studenti što nam je ipak prioritet. Lovro studira na Fakultetu prometnih znanosti, a ja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Poslove koje obavljamo unutar tvrtke usko su povezani s fakultetima na kojima studiramo. Moj posao je programiranje mikrokontrolera i aplikacija, rad na ažuriranju informacija na web stranicama u real-timeu, obrada podataka, održavanje servera i rad s elektronikom. S druge strane, kolega je zadužen za izradu PCB tiskanih pločica te da elektroniku dovede do razine da ona bude spremna za serijsku proizvodnju. Radi i na dizajnu aplikacija i web stranica te smišlja kompletno sučelje hardverskog dijela projekta”, objašnjava nam Lovro Stipanović. Otkrili su nam svoje najznačajnije projekte dosad – Smart Table Menu i PRO-S.

Isključivanja uređaja kod grmljavine

“Smart Table Menu je platforma koja omogućuje virtualno naručivanje unutar nekog kafića ili restorana. Cjelokupni kontakt s konobarom odvija se putem interneta uz korištenje tableta, što konobaru znatno olakšava njegov posao, a gostu restorana nudi bogat, jednostavan i pregledan menu koji je user-friendly i namijenjen osobama svih dobnih uzrasta. Drugi značajniji proizvod je vezan uz kućnu automatizaciju, a zove se PRO-S odnosno PRO-SOKET. Radi se o platformi za pametan sustav upravljanja električnih instalacija utičnica unutar kuće. Utičnica je praktična jer nema dodatnih troškova ili mijenjanja infrastrukture kuće prilikom ugradnje. Jednostavno se stara utičnica izvadi van i na njezino mjesto u postojeće instalacije ugradi naša. Sustav osim osnovnih karakteristika kao što su paljenje i gašenje utičnice preko wirelessa ima i ambijentalno osvjetljenje koje diže estetsku vrijednost samog projekta. Osim toga, sustav ima ugrađen mjerač potrošnje električne energije, timer, brojač, senzor vlage, temperature te tlaka zraka. Zanimljiva karakteristika sustava je sinkronizacija s vremenskom prognozom. Ako smo odabrali tu mogućnost – kada dolazi grmljavinsko nevrijeme sustav sam prepozna opasnost te isključuje sve uređaje iz napajanja koji su bili uključeni u PRO-S. Upravljanje sustavom omogućeno je aplikacijom i web sučeljem, a kao kruna svega toga sustav je kompatibilan s virtualnim asistentom Amazon Alexa i Home-Assistantom. U slučaju nestanka interneta, sustav ima touch tipke kojim se kompletno upravljanje može učiniti fizički na utičnici”, objašnjava Lovro. Ovi mladići ne žele se zadržavati samo na hrvatskom tržištu, na što su fokusirani od samog osnutka tvrtke. Tako trenutačno surađuju s tvrtkama Culmena i Impuls consulting na plasiranju projekata na globalno tržište. U pregovorima su i s ostalim tvrtkama koje će im, osim plasiranja proizvoda, omogućiti otvaranje poslovnica u inozemstvu i olakšati im tako samu izradu proizvoda.

“Daljnji planovi tvrtke prvenstveno se očituju u širenje poslovanja izvan naših granica, izradi proizvoda na razini kućne automatizacije, digitalizacije industrije, poboljšanja prometne infrastrukture, odnosno sve vezano uz Internet of things sektor koji je sada najzastupljeniji u svijetu”, zaključuju Lovro Stipanović i Josip Oroz iz tvrtke Elproms Team.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Besmislena inovacija. Steta truda. Mozda nesto nauce iz neuspjeha

New Report

Close