Nakon 8 minuta dobili ponudu za posao ili praksu kod renomiranih kompanija

Autor: Bernard Ivezić , 17. prosinac 2018. u 08:03
Foto: Getty Images

Predstavljanje i međusobno ocjenjivanje studenata i poslodavaca na FER-u jedna od najučinkovitijih headhunting akcija u RH.

Predstavljanje studenata tvrtkama, kao mogućim poslodavcima, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, tzv. FER-ov Career Speed Dating, najveći headhunting event u Hrvatskoj, u četvrtak je na tom fakultetu okupio rekordnih više od 200 studenata i čak 43 tvrtke. Popis poslodavaca koji su sudjelovali na trećem takvom događanju dosad vrlo je šarolik.

Od najvećih kompanija u Hrvatskoj, poput HEP-a, Ericssona Nikola Tesla, Croatia osiguranja, A1 Hrvatska, Tele2 i Zagrebačke banke, preko velikih IT divova poput Combisa, King ICT-a, Fivea, Infinuma i SysKita do uspješnih startupa poput Rimac Automobila, Gideon Brothersa, Memgrapha i Microblinka.

Iva Gospodnetić, voditeljica ureda Centra karijera FER-a i idejna začetnica Career Speed Dating eventa ističe da interes i studenata i tvrtki za ovo događanje nesmiljeno raste.

“Ove godine brojimo rekordan broj prijava i studenata i poduzeća što pokazuje na važnost ranog povezivanja studenata i njihovih budućih poslodavaca. Drago nam je da se Career Speed Dating pokazao kao učinkovit i atraktivan način za pronalaženje praksi i poslova, odnosno novih zaposlenika”, kaže Gospodnetić.

Robotika je hit

Dodaje da je čak 85 posto studenata na prijašnja dva događanja dobilo ponudu za posao ili praksu nakon obavljenog razgovora. Pojašnjava da je tome tako zato što speed dating omogućuje da se proces selekcije kandidata, koji unutar tvrtki zna trajati i po 80 dana, ovim skraćuje na svega osam minuta. Naime, svaki student ima osam minuta da se predstavi u najboljem svjetlu potencijalnom poslodavcu, a nakon čega slijedi međusobno ocjenjivanje. Gospodnetić ističe da nakon svakog razgovora poslodavci ocjenjuju studente, ali i studenti ocjenjuju poslodavce. Tako i jedni i drugi odmah imaju povratnu informaciju o svom nastupu i mogu raditi na njegovom poboljšanju.

Lukas Šestić, student koji je sudjelovao na Career Speed Datingu, kaže da je iznimno zadovoljan njime iz više razloga.

“Za Career Speed Dating nisam se pripremao ništa više osim što sam malo pročitao o poduzećima s kojima sam imao dogovoren razgovor. Nakon razgovora dobio sam poziv na daljnji razgovor, a ono što mi je na kraju najviše značilo je vidjeti i čuti što se u praksi stvarno traži i cijeni”, kaže Šestić.

Dio razloga zašto je ovaj događaj tako uspješan jest u tome što tvrtke unaprijed moraju reći koji točno profil zaposlenika planiraju tražiti. Mogu to biti stručnjaci za big datu, programiranje u Javi ili primjerice stručnjaci za baze podataka. Ove godine sedam je takvih skupina od A do F.

Najpopularnija je, među studentima, ispala ovaj put skupina A u kojoj su tvrtke koje traže stručnjake za automatiku, elektrotehniku i robotiku.

Tvrtke koje su prijavile interes za takvim profilom zaposlenika su, među inima, proizvođač prvoga hrvatskog industrijskog robota Gideon Brothers (o kojem smo pisali ovih dana), proizvođač vozila za održavanje prometne infrastrukture koji sad radi vlastito električno vozilo RASCO i tvrtka koja je u Hrvatskoj proizvela opremu za prvi Facebookov data-centar u Europi Vertiv (bivši Emerson).

Nadalje, u ovoj se skupini studentima predstavila i jedna od globalno najvećih kompanija na području industrijske automatizacije i procesne kontrole za metalnu industriju, Danieli Systec, zatim proizvođač globalno najnaprednijega transformatora, krcatog IoT rješenjima, a zbog čije težine od 140 tona i hitnosti prijevoza je u Zagreb prije pet godina sletio najveći teretni zrakoplov na svijetu Antonov 225 – tvrtka Končar – Mjerni transformatori. U ovoj je skupini i HEP, nacionalna elektroenergetska kompanija koja se priprema za uvođenje pametne energetske mreže.

Uzbudljivo kao na filmu

Gospodnetić pojašnjava da nije neobično da na tvrtke na FER-ov Career Speed Dating dovedu ne samo osobe iz ljudskih potencijala već i svoje direktore, voditelje timova, kao i članove timova u kojima bi studenti radili praksu ili bili stalno zaposleni.

Upravo je mogućnost da se ti ljudi nađu na jednom mjestu i brzo ocijene veliki broj potencijalnih kandidata, te da odmah razmijene međusobno vlastite dojmove, razlog koji znatno skraćuje selekcijski proces i čini FER-ov Career Speed Dating jednim od najefikasnijih headhunting događanja u Hrvatskoj. “Ovo događanje organiziramo zajednički Centar karijera FER-a i studentska udruga eSTUDENT, a želim naglasiti da događanje nije isključivo zatvoreno za studente FER-a već pružamo mogućnost da se u njega uključe i studenti ostalih srodnih fakulteta i veleučilišta”, kaže Gospodnetić.

Osim robotike i automatike, ove godine tražili su se i vrsni programeri u C++-u, Phytonu, Javi i drugim programskim jezicima. Nadalje, tražili su se stručnjaci za baze podataka i oni koji naginju ne nužno samo programiranju već i upoznavanju poslovnih procesa.

Velik interes pobudila je i skupina E, koja je okupila tvrtke poput hrvatskog proizvođača najbržeg električnog automobila na svijetu Rimac Automobila, njegove tvrtke kćeri i proizvođača e-bicikala Greypa te hrvatske tvrtke koja je u Zagrebu izgradila najveći europski razvojni centar za željeznice južno od Njemačke – Altproa. Oni su mahom tražili hard-core programere koji bi razvijali softver koji se integrira na različite hardverske komponente i proizvode. Konačno, u skupini F tražili su se programeri koji rade s C#, Javom i Microsoftovim tehnologijama.

Davor Sutić iz Hashcodea, koji je sudjelovao i na prvom FER-ovom Career Speed Dating, cijeli događaj uspoređuje s filmom.

“Kao film Hitch, samo za zapošljavanje. Životopisi, vještine, osmijesi i suze. Osam sati na rubu sjedala. Doista najoriginalniji hiring event na kojem smo bili ove godine”, zaključuje Sutić.

Komentirajte prvi

New Report

Close