Malim i srednjim poduzetnicima novih 14 milijuna kuna poticaja

Autor: Darko Bičak , 07. srpanj 2015. u 22:01
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras/Grgur Žućko/PIXELL

Poticajima iz Poduzetničkog impulsa se može sufinancirati do 75 posto vrijednosti ukupne investicije.

Mali poduzetnici moći će ponovno aplicirati za ukupno 14 milijuna kuna koje će im Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijeliti kroz tri programa Poduzetničkog impulsa 2015. 

Novi natječaji
Naime, MINPO je u ponedjeljak otvorio drugi krug Javnih poziva za sufinanciranje projekata poduzetnika i obrtnika iz ovog programa. Iz Ministarstva navode da je riječ o tri nova javna poziva namijenjena jačanju konkurentnosti prerađivačke industrije, jačanju konkurentnosti uslužnih djelatnosti te sudjelovanju poduzetnika i obrtnika na inozemnim sajmovima. Kako pojašnjava ministar Gordan Maras, za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije je osigurano 8,37 milijuna kuna, a poduzetnici mogu ostvariti potporu od 50 tisuća do 400 tisuća kuna.

 

400tisuća

kuna najviši je poticaj koji se može ostvariti u ovom programu

Njihovi projekti bit će sufinancirani u iznosu do 75 posto investicije za mikro i 50 posto za mala poduzeća. Za jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti mikro i malim poduzetnicima te obrtnicima na raspolaganju je pet milijuna kuna, a moguće je ostvariti bespovratnu potporu od 30 tisuća do 200 tisuća kuna i to u iznosu do 75 posto vrijednosti investicije. Ministarstvo je otvorilo i novi Javni poziv za sudjelovanje na međunarodnim sajmovima. Na taj način, poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti od 30 tisuća do 80 tisuća kuna za svoje predstavljanje na stranim tržištima.

"Našim mikro i malim poduzetnicima kroz ove natječaje želimo pomoći da budu konkurentniji na tržištu, da stvaraju nove vrijednosti, da osiguraju nova tržišta i nove kupce, da izvoze te u konačnici otvaraju nova radna mjesta. Pokazalo se da su mjere koje je Vlada skrojila za naše poduzetnike i obrtnike imale pozitivan učinak. Hrvatsko gospodarstvo ponovo raste, a predvodnici tog rasta upravo su mali i srednji poduzetnici. Napredak je postignut i tako želimo ići naprijed", poručio je ministar Maras. 

Poštenije ocjenjivanje
Dodao je da je natječajna procedura izmijenjena u odnosu na prošlu godinu pa će se ocjenjivati svi pristigli projekti, a potporu će ostvariti oni s najvećim brojem bodova. Također, natječajna dokumentacija svedena je na minimum te je, osim ispunjenih prijavnih obrazaca, potrebna tek potvrda nadležne Porezne uprave o nepostojanju duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close