Lakše oprali Italiju i Švicarsku negoli velike hrvatske trgovačke lance

Autor: Darko Bičak , 19. rujan 2016. u 14:07
Željko Belec iščekuje dovršetak dogovora s domaćim trgovcima/Davor Javorović/PIXSELL

Zasad će se Ecology 108 naći u trgovinama u Rimu, Torinu te Baselu. Do kraja godine zaposlit će 10 ljudi.

Mala pulska tvrtka Ecology 108 prvi je hrvatski nositelj ekološkog EU certifikata Ecolabel kojom se potvrđuje visoka kvaliteta njihova deterdženta i njegov minimalan štetan utjecaj na prirodu. Kako objašnjava Željko Belec, suvlasnik i direktor tvrtke, taj će im certifikat omogućiti da se probiju na zahtjevno europsko tržište, ali i da njihovi artikli nađu mjesto na policama domaćih trgovina.

Zasad pulska tvrtka ima samo jedan proizvod, deterdžent za pranje rublja EcoBianco, a u planu su i ekološki deterdžent za ručno pranje posuđa te onaj za pranje jahti i brodica. "U projekt sam krenuo entuzijastički s nekolicinom prijatelja, pa je velik dio posla u pokretanju tvrtke i složenom postupku registracije ekološkog proizvoda obavljen volonterski. Kako smo mala i početnička tvrtka, nemamo nikakav bonitet te su nam vrata banaka zatvorena. Uložili smo vlastiti novac, i još više truda, a danas vlasništvo nad tvrtkom dijelim s kolegicom koja je u ekološkom biznisu u Italji", ističe Belec.

 

15tona

ekološkog deterdženta na dan se može proizvode u tvrtki iz Pule

Zasad će se njegov EcoBianco naći u specijaliziranim ekološkim trgovinama u Rimu, Torinu te Baselu, a u iščekivanju je završetka dogovora s domaćim trgovcima. "Veliki trgovački lanci u Hrvatskoj u pravilu nisu zainteresirani za naš proizvod ili nam pak daju toliko nepovoljne uvijete da su nam neprihvatljivi. Očekujem da ćemo u konačnici ipak ući u poneki lanac", kaže Belec. Velika očekivanja imaju i od najavljene "zelene javne nabave", a koja bi im omogućila da uđu u bolnice i Horeca kanal.

Sam broj u imenu tvrtke Ecology 108 stavljen je kao znak raspoznavanja u ekološkom sektru. Tvrtka do kraja godine planira imati ukupno 10-ak zaposlenih, a dnevni kapacitet joj je 15 tona deterdženta. Zasad njihov EcoBianco ide u pakiranju od 1,2 kg, a preporučena cijena u maloprodaji je od 43 do 44 kune. "Osim što je neškodljiv za okoliš, naš proizvod je i puno kvalitetniji od standardne industrijske konkurencije. Uz naš deterdžent nije potrebno koristiti omekšivač. U konačnici je EcoBianco i jeftiniji od standardnog deterdženta jer se s našim pakovanjem od 1,2 kg može obaviti 30-35 standarnih pranja, a za razliku od 20-ak njih u slučaju industrijskog deterdženta", navodi Belec.

Komentirajte prvi

New Report

Close