U Googleu su krenuli iz garaže, oni su krenuli iz spavaće sobe

Autor: Ante Pavić , 20. svibanj 2013. u 10:05
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

‘Osnivači Googlea ili Applea krenuli su iz garaže. Mi smo krenuli iz spavaće sobe’, kaže Marko Ignjatović iz tvrtke Libusoft Cicom.

'Osnivači Googlea ili Applea krenuli su iz garaže. Mi smo krenuli iz spavaće sobe', kaže Marko Ignjatović, pomoćnik direktora za financije i logistiku softverske tvrtke Libusoft Cicom. Tvrtka koja se bavi softverskim rješenjima za knjigovodstvo i računovodstvo, već je prevalila 21 godinu. Ignjatović je dio jedne od dvije obitelji koje su osnovale poduzeće 1992. godine. Počeli su doslovno s kompjutorom na radnom stolu u spavaćoj sobi.

«Dva direktora, Libor Burian i Rade Ignjatović su ujedno i osnivači», tumači Marko Ignjatović. Valjda je svima poznato kako raditi s obitelji ponekad zna biti prilično teško, a kamoli s dvije. «Ponekad zna biti izazovno, ali nikada se ne dogodi da ne izađemo iz sobe za sastanke, a da odluku nismo donijeli suglasno i jednoglasno», kaže Ignjatović

Osnivači, odnosno očevi obitelji, odlučili su se zajedno okušati u privatnim vodama 1992. godine. «Shvatili su da imaju znanja i iskustva pa su odlučili zaplivati poduzetničkim vodama», opisuje početke Ignjatović, koji nisu bili previše lagani. Iako su od prvoga dana programirali, u isto su vrijeme i prodavali računala. Danas računala prodaju samo svojim brojnim korisnicima kao dio cjelokupne usluge, od kojih najveći dio dolazi iz jedinica lokalne samouprave i njihovih proračunskih korisnika. «Tada smo radili različite stvari, a onda je 1995. godine razvijen software prema novom Zakonu o proračunu. To je bio početak našeg procvata», kaže Ignjatović.

 

Od tada pa do danas, poduzeće se prilično širilo pa danas zapošljava 85 ljudi. Doduše, prilično su specijalizirani, pa Ignjatović kaže da je izvan ove specifične grane, malo tko čuo za njih. «Radimo rudarski težak posao. Pružamo usluge gotovo trećini jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, koje čine oko 80 posto našeg ukupnog broja klijenata. Osiguravamo im softvere za obračun plaća, pripremu proračuna, fakturiranje poreza i naknada, komunalne račune, GIS, obračun plaća i lokalnu riznicu. U zadnjih pet godina otvorili smo četiri poslovnice u gradovima poput Splita, Osijeka i Novigrada u Istri», objašnjava Ignjatović.

Programi za komunalne račune

Većina komunalnih računa koje dobivaju građani dolazi preko njihovih programa. «Osiguravamo sve što treba nekoj općini, gradu ili županiji, a da nije operativni sustav poput Windowsa», kaže Ignjatović. Riječ je o prilično složenim sustavima, s obzirom da jedan grad ili općina može imati i do 62 aplikacije za obavljanje svojih poslova, zavisno od raspoloživog novca koji imaju za kupovinu programa. Iako je od malih nogu upoznat s poslom koji su mu radili roditelji, Ignjatović službeno radi u tvrtki već šest godina, gdje se zaposlio nakon završetka fakulteta. «Dodatno školovanje, rad od jutra do mraka i izniman trud vjerujem da je razlog uspijeha, no početak nije bio lagan i predstavljao je veliki izazov», prisjeća se Ignjatović.

Za sada niti kriza nije narušila odnose Štoviše, kaže Ignjatović, Libusoft Cicom nije nikoga niti otpuštao. Krizu osjećaju kao i svi drugi u otežanoj naplati, zbog čega su formirali službu za naplatu u kojemu rade dvije radnice čiji je zadatak podsjetiti zaboravne dužnike. «Plaća nam nije kasnila ni dan već 21 godinu», tvrdi Ignjatović.

Upravo se u utrci za plaćama natječu brojni informatičari po cijelom svijetu."To je zanimanje u kojemu je potražnja mnogo veća od ponude. Najveći izazov nam je pronaći vrhunske programere. Primamo pripravnike koji kod nas rade neko vrijeme, a onda brzo dobiju poziv iz nekih od europskih zemalja, gdje mogu zaraditi i tri puta veću plaću», govori o glavnom problemu Ignjatović.

Nakon ulaska Hrvatske će im biti još teže naći kvalitetan kadar, kojega u Hrvatskoj ionako uzimaju velike kompanije. Programeri će sigurno biti među prvima koji će prijeći otvorenu granicu za boljim ponudama. Iako im je programiranje posao bez kojega ne bi mogli opstati, jednako važna je i podrška korisnicima- «Kod nas se 30-tak djelatnika svakodnevnojavlja ne telefone i pruža podršku korisnicima, Naša najveća prednost je upravo u toj podršci i svim tim vrijednim ljudima koji je osiguravaju», kaže Ignjatović. S obzirom da rade s lokalnom samoupravom, pitanje je i što će biti s poslovima nakon lokalnih izbora. «To nam i nije problem, jer smatramo da je naša glavna prednost u kvaliteti. Ovo nije lagan posao, treba stalno biti u tijeku» , zaključuje Ignjatović.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ima pametnih, školovanih i iskusnih IT kadrova u HR samo ne date im 1500 EUR neto za plaću pa ovi rađe rade od odma za sebe i imaju oko cca 600 EUR mjesečno … evo to je moj slučaj a znam još takvih.
P.S.
I ne žalim se a kada mi dosadi odoh van (ako ne budem prestar naravno!)!

..iz spavaće sobe…..??? Pa, kaj ste tam radili…?

…ah,dragi Bože,krenuli 92 godine iz spavaće sobe…( valjda je taj dan bio petak…[emo_smijeh][emo_smijesak][emo_namigusa]),95-e se uvalili sve u državne firme i eto uspješni…

…što nam ne prezentirate neku firmu koja krene danas,npr.iz špajze…,a bome može i iz bazena…a po općinama sve već zauzeto…

…da vidimo da li je tome i do spavaće sobe i do petka…????

New Report

Close