Imaju najveći rast zaposlenosti i rekordan broj OPG-a u Hrvatskoj

Autor: PD i VL native tim , 28. studeni 2018. u 15:51
U Designer Outletu Croatia otvoreno je novih 400 radnih mjesta/ Marko Lukunić/PIXSELL

Županija je postala sinonim za učinkovitu javnu upravu pa se primjerice građevinska dozvola uspijeva izdati zainteresiranim investitorima u roku od 24 sata.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Zagrebačka županija lani je ostvarila najveći rast zaposlenosti u RH sa stopom od 6,8 posto. Ta je županija i rekorder prema podacima za posljednjih pet godina, prema kojima je stopa zaposlenosti porasla za 23,5 posto, dok ona primjerice u drugorangiranoj Krapinsko-zagorskoj županiji iznosi upola manje, odnosno 12,8 posto, a u trećeplasiranoj Brodsko-posavskoj županiji tek 7,7 posto.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ističe kako je Županija prije 15-ak godina, svjesna da joj razvoj ovisi o investicijama, krenula s intenzivnim razvojem poduzetničkih zona u kojima danas posluje 500-tinjak tvrtki koje stvaraju nove vrijednosti i sustavno zapošljavaju nove ljude. Ta je županija postala sinonim za učinkovitu javnu upravu koja je stalno na raspolaganju investitorima i gospodarstvenicima. Brzina, profesionalnost i efikasnost županijskih djelatnika naročito se očituje prilikom izdavanja građevinskih dozvola koje Zagrebačka županija uspijeva izdati zainteresiranim investitorima u roku od 24 sata od zaprimanja zahtjeva. 

To je prepoznala i švedska Ikea koja je u Rugvici otvorila 300 novih radnih mjesta. Nasuprot njihove robne kuće, ljetos je svečano otvoren Designer Outlet Croatia, zajednička poduzetnička investicija švedskog Ikea Centresa i švicarskog Mutschler Outlet Holdinga, u čiju je prvu fazu gradnje uloženo 33 milijuna eura. U Outletu je zasad otvoreno pedesetak trgovina s modnim i lifestyle brendovima, a što je rezultiralo s 400 novih radnih mjesta. U narednim godinama planira se povećanje površine Outleta, da bi u konačnici u njemu bilo 150 trgovina.

Danas poduzetničke zone Zagrebačke županije broje 500 tvrtki s preko 6250 zaposlenika, među kojima su Pliva, Logistički centar Kaufland, Lagermax, Distributivno-logistički centar RALU, Iverpan. Mnoge su tvrtke iz Zagreba preselile svoje pogone u 'zeleni zagrebački prsten', primjerice Eurocabel u općinu Jakovlje, Elektroda Zagreb u Zaprešić, Chromos i Ghetaldus u Samobor, Podatkovni centar u Jastrebarsko, a PIP – pčelarstvo i medarstvo u općinu Pisarovina.

Potpore poduzetnicima
Zagrebačka županija, koja obuhvaća 3060 kvadratnih kilometara u prstenu oko glavnog grada, jedna je od gospodarski najstabilnijih domaćih regija. Prema podacima Fine za 2017., poduzetnici Zagrebačke županije, u čijih devet gradova i 25 općina živi 320.000 stanovnika, na drugom su mjestu prema ostvarenom ukupnom prihodu i neto dobiti, prema broju zaposlenih su četvrti, a prema broju poduzetnika peti.  Također, poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu prema produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom. S dobiti posluje 73,8 posto županijskih poduzetnika, a u 2017. je ostvaren ukupan prihod u iznosu od 49,9 milijardi kuna, što je 8,7 posto više u odnosu na 2016.

Kako bi im pomogla u poslovanju, Županija svake godine raspisuje natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika, dok se kapitalne pomoći dodjeljuju za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Tako je sredinom listopada počela isplata 5,3 milijuna kuna bespovratnih potpora za 148 poduzetnika. Zbog velikog interesa za ovom vrstom potpora, rebalansom Proračuna osigurana su dodatna sredstva kako bi svi prijavljeni poduzetnici, a koji zadovoljavaju uvjete natječaja, dobili potporu Zagrebačke županije. Zagrebačka županija planira nastaviti i s onim po čemu je najpoznatija, a to je gradnja škola i dvorana. Gotovo 42 posto proračunskih sredstava ta županija ulaže u obrazovanje i gradnju kapitalnih objekata u školstvu.

 

Kožić

U našim poduzetničkim zonama danas posluje 500-tinjak tvrtki.

Rezultat takve dugogodišnje politike je više od 50 izgrađenih škola i školsko-sportskih dvorana. Uz Županiju, poduzetnicima u investicijama pomaže država, gradovi, općine i europski fondovi. Uglavnom s novcem EU financirat će se i 883 milijuna kuna vrijedan projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb – Istok. Taj mega projekt omogućit će priključak na vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika u istočnom dijelu županije, a osigurat će i nova radna mjesta i dodatne prihode za županijske poduzetnike.  Još veći prihodi očekuju se nakon izgradnje širokopojasne infrastrukture na području Zagrebačke županije, koja će svim kućanstvima omogućiti pristup brzom internetu, a za barem 50 posto kućanstava pristup ultra-brzom internetu.

Na tržištu cijele godine
Sve više se otkriva turistički potencijal Županije. Uz već etablirane tri vinske ceste – Plešivičku, Samoborsku i Zelinsku, interes pobuđuje jedinstvena Cesta sira zagrebačke regije. Taj projekt okuplja 12 sirara zagrebačkog prstena, koji svoje proizvode ovim putem prodaju na kućnom pragu. Zagrebačka županija prednjači i po broju OPG-ova – ima ih najviše u Hrvatskoj.

I poljoprivrednicima se redovito dodjeljuju potpore. Ove je godine osigurano 6,2 milijuna kuna, najviše za ulaganja u modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava, za premiju osiguranja, edukaciju i stručno osposobljavanje, za označavanje i certificiranje proizvoda… Šest godina nakon što je završena prva faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec, u sklopu tog projekta u svibnju 2018. uspješno je realizirana i njegova druga faza – izgradnja moderne, 27 milijuna kuna vrijedne ULO hladnjače, a što je skraćenica za ultra low oxygen tehnologiju koja, smanjujući kisik, omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.  To je prva ULO hladnjača u RH koja nije u vlasništvu trgovaca, a 90 posto sredstava za njenu izgradnju osigurano je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Suvlasnici Distributivnog centra za voće i povrće su Zagrebačka županija (79,99 posto vlasništva), Grad Velika Gorica (15,60 posto) te PZ Zagrebački voćnjaci (4,41 posto). "Realizacijom ovog projekta našim smo proizvođačima omogućili da svoje proizvode mogu na tržište plasirati tijekom cijele godine, a ne samo sezonski, i da mogu konkurirati trgovcima", izjavio je župan Kožić dodavši kako su do sada proizvođači ovisili o hladnjačama trgovaca i njihovim često nekorektnim uvjetima. S novoizgrađenom ULO hladnjačom, centar ima sve predispozicije da postane regionalno središte poljoprivrede.

New Report

Close