‘Gazela’ u Hrvatskoj 6% više, tri su u europskih top 1000

Autor: Jadranka Dozan , 09. travanj 2018. u 08:15
Osnivači Nanobita Zoran Vučinić i Alan Sumina probili su se u elitu gaming scene/Davor Javorović/PIXSELL

Brzorastućih poduzeća iz godine u godinu je više, ali tempo rasta njihova broja u nas je slabiji od prosjeka EU.

O poduzetništvu se kod nas obično govori u kontekstu prepreka i nepoticajnog okruženja, ali brzorastućih poduzeća iz godine u godinu ipak je sve više, a na tom su tragu i najnoviji podaci Eurostata. 

Usto, na novoj Financial Timesovoj listi 1000 najbrže rastućih u Europi našle su se tri hrvatske tvrtke – Rimac Automobili (144. mjesto), proizvođač računalnih igara Nanobit (488.) te softverska tvrtka Infinum (508.).  FT svoju listu bazira u prvom redu na kriterijima (trogodišnjeg) rasta prihoda, a za ulazak na nju ovaj je put trebala prosječna godišnja stopa rasta (CAGR) od najmanje 34,6% (lani 16%), uz dosegnutih najmanje 1,5 mil. eura prihoda.

Rimac Automobili u tri su godine (2013.-2016.) prihod povećali oko devet puta (prosječan godišnji rast 112%), dok su Nanobit i Infinum istodobno povećavali prihode po stopi od oko 62%. Na FT-ovoj listi europskih top 1000 po rastu najbrojnije su upravo tehnološke kompanije, dobar dio ih postoji manje od deset godina, a samo 60-ak više od dvadeset.  Eurostat, pak, prati ukupan broj brzorastućih tvrtki, i to prema kriteriju rasta zaposlenost.

To podrazumijeva prosječan godišnji rast broja zaposlenih za više od 10% kroz tri godine, a u obzir se uzimaju tvrtke s najmanje 10 zaposlenih na početku razdoblja. Prema Eurostatu, u Hrvatskoj je takvih oko 12% (u odnosu na sve s više od 10 zaposlenih), a njihov je broj 2016. u odnosu na 2015. porastao 6,3%, na 1556. Od toga ih je najviše u proizvodnji, trgovini, građevinarstvu i transportu.

Tempo rasta broja brzorastućih tvrtki od šest posto znači, međutim, usporavanje (prethodno je bio dvoznamenkast), a ujedno je i znatno slabiji od prosjeka EU (+14%). U Uniji je 2016. bilo 180 tisuća brzorastućih kompanija, a zapošljavale su 15 milijuna osoba. Procjene su da takve tvrtke kod nas pružaju radna mjesta za oko 110 tisuća zaposlenih. U većini zemalja članica broj tzv. gazela je porastao.

Dok je u Cipru zahvaljujući niskoj bazi čak udvostručen, rastom od 34% istaknula se i Rumunjska koja je tako brojem 'gazela' sustigla Hrvatsku. U Sloveniji su one u godinu dana postale brojnije 29 posto (na 806), a za više od četvrtine povećao im se broj i u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Po apsolutnom broju brzorastućih tvrtki uvjerljivo prednjači Njemačka, u kojoj ih je 40.000.  Inače, broj tih tvrtki u EU porastao je u svim sektorima, a najviše u djelatnostima smještaja i prehrane (21%) te informacijsko-komunikacijskom i sektoru transporta (po 15%).

Komentari (1)
Pogledajte sve

3 u Europskih top 1000.

To je otprilike kao Andora u nogometu.

Cestitamo.

New Report

Close