FOTO: “Energetika u Hrvatskoj može postati zamašnjakom nacionalnog gospodarstva”

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. listopad 2017. u 12:28
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

“Već pet godina stavljamo energetiku u fokus i progovaramo o stanju na tržištu.”

Stručna konferencija Energy Market Forum (EMF), održana u utorak u zagrebačkom kongresnom centru Forum, od svog je pokretanja 2013. godine postala etabliranim mjestom susreta vodećih kompanija hrvatskog energetskog tržišta, kao i predstavnika nadležnih regulatornih tijela, znanstvene zajednice te državnih institucija.

Kako je u uvodnom obraćanju potvrdio glavni urednik Poslovnog dnevnika, ujedno i organizatora ove manifestacije, Vladimir Nišević, EMF se pozicionirao kao prostor dijaloga najvažnijih domaćih tržišnih igrača, neovisnih profesionalaca i uglednih stranih eksperata koji raspravljaju o razvoju regionalnog energetskog tržišta i mogućim rješenjima tih problema. „Već pet godina stavljamo energetiku u fokus i progovaramo o stanju na tržištu. Od početka ukazujemo na probleme unutar ovog sektora, ali s ovog mjesta želimo poslati i neke poruke optimizma. Jedna od takvih je da energetika u Hrvatskoj zaista može postati zamašnjakom nacionalnog gospodarstva“, poručio je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Čorić podsjetio je na potpisivanje Memoranduma o suglasnosti zajedničkog pristupa uspostavi trajnog dvosmjernog kapaciteta, u kontekstu inicijative zemalja srednje i jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava, iz lipnja ove godine. „Razaznaju se planovi kojima ćemo Hrvatsku učiniti integralnim dijelom europskog energetskog tržišta. Svakako bismo trebali težiti povećanju proizvodnje svih energenata“, poručio je. Riječi je bilo i o 20 – postotnom smanjenju emisije ugljičnog dioksida na razini EU, kao i drugim ciljevima, načelima i prioritetima za koje je najavljeno usklađivanje.

„Tijekom 2018. godine pristupit ćemo izradi energetske strategije i naša će buduća energetska politika biti usuglašena s niskougljičnog razvoja. Zajednički cilj je povećanje energetske neovisnosti i sigurnost dobavnih pravaca, što se nameće i kao jedan od prioriteta EU. Usto, zalažemo se i tržišnu utakmicu koja će prije svega proizaći iz nešto liberalnijeg okvira“, dodao je na kraju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close