Europska gospodarstva imaju gotovo dvostruko veća porezna opterećenja od gospodarstava u razvoju

Autor: Objava za medije , 12. travanj 2018. u 10:33
FOTO: PRESS

Gospodarstva na zapadu mogla bi inhibirati rast višim relativnim porezima u usporedbi sa brzorastućim tržištima u nastajanju.

Prema istraživanju UHY-a, međunarodne računovodstvene i konzultantske mreže, europske zemlje, u prosjeku, imaju porezno opterećenje od 43.3% bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je gotovo dvostruko više od prosječne stope velikih BRIC gospodarstava u razvoju (21.8 %). Prema studiji, europski prosjek (43.3%)  je više od 50% iznad globalnog prosjeka (28.2%).

UHY je proučavao 34 zemlje iz cijelog svijeta, izračunavši koliki postotak BDP-a pojedine zemlje uzima vlada putem poreza (prikaz u tablici ispod). Danska, u kojoj vlada uzima 53.5 % ukupnog BDP-a,  prednjači na listi država  baš kao i u prethodnom istraživanju UHY-a iz 2015. s jednakom tematikom, kad je ta brojka iznosila 48.6%.

Prosjek u zemljama G7 od 31.1% bliži je globalnom prosjeku, dok su u SAD-u (22%) i Japanu (34.4%) nešto niži porezi nego kod njihovih europskih konkurenata. U SAD-u bi postotak u nadolazećim godinama mogao još više pasti, a prema nekim komentarima, nedavno objavljeni porezni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa mogao bi američkoj vladi smanjiti prihod od poreza i do 2 bilijuna dolara.

Globalno gledajući, rastuća gospodarstva uglavnom imaju mnogo niže državne poreze, pa tako i mnoge od zemalja članica trgovinskog bloka Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kao što su Malezija (16.5%) i Filipini (13.9%).

Bernard Fay, predsjednik UHY-a, napominje: ‘’Razvijena gospodarstva trebaju istražiti načine da se smanji porezno opterećenje poduzetnicima ili će porasti broj znatno dinamičnijih gospodarstava u razvoju  što će otežati tržišno natjecanje. Razvijenijim gospodarstvima teže je postići ravnotežu između starenja stanovništva i pokušaja da se sreže porezna stopa, ali njihove vlade trebaju pokušati, a u konačnici, i pronaći način.”

Na primjer, kako bi povećali ulaganje u proizvodnju alternativnih izvora energije, vlada u Pakistanu snosi 90% troškova pokretanja pogona i mehanizacije u prvoj godini poslovanja. U nekim slučajevima, profit i dobici od proizvodnje čak ostaju izvan sustava oporezivanja.

Rick David iz UHY tvrtke članice u SAD-u kaže: “Porezne olakšice koje je nedavno najavio američki predsjednik – u iznosu od i do 1.3 bilijuna američkih dolara – vrlo vjerojatno će potaknuti daljnji gospodarstveni rast. I dalje se ambiciozno nastoji potaknuti inicijativa stvaranja uspješne okoline smanjenjem poreznog opterećenja,  kako za  gospodarstva  tako i za individualce.  Najnovije olakšice mogle bi biti poziv na buđenje konkurenciji, razvijenim gospodarstvima.“

Europska komisija je nedavno predložila zemljama članicama EU da razmisle o izmjenama uvjeta oporezivanja kako bi pomogli popuniti rupu od 15 milijardi eura koju je u godišnjem budžetu uzrokovao Brexit. Jedan od prijedloga je i korištenje  dijela  primitka poreza na dobit iz nacionalnih riznica za  zajednički fond i programe EU-a.

Međutim, mnoge europske zemlje, uključujući Njemačku i Portugal, s porezom višim od prosjeka, traže načine da smanje opterećenje. Na primjer, Njemačka vlada (43.8% BDP-a) radi na oslobađanju malih i srednjih poduzeća od poreza  u cilju poticanja  inovacija, uključujući i :

– uvođenje poreznih potpora za istraživanja i razvoj kompanija s manje od 1,000 zaposlenih

– uspostavljanje “visokotehnološkog osnivačkog fonda” ciljne vrijednosti  €300 milijuna

– lansiranje digitalizacijske kampanje za srednje velika poduzeća

Republika Irska je jedina od zemalja Eurozone koje su sudjelovale u istraživanju gdje je porez manji od globalnog prosjeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close