EU sufinancira pogon za recikliranje sapuna

Proizvodnja u pogonu za reciklažu sapuna Proizvodnja u pogonu za reciklažu sapuna

Projekt približava osobama s invaliditetom tržište rada, a reciklažom sapuna brine i o okolišu.

U Solinu je prošli tjedan u sklopu projekta Odgovorno poslovanje čisti svijet otvoren pogon za reciklažu sapuna u kojem se zapošljavaju i educiraju osobe s invaliditetom. Ovaj EU projekt predstavlja inovativan model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva, a njime se podiže zapošljivost osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada uz istovremeno uklanjanje otpada koji generira hotelski sektor.

 

46osoba

s invaliditetom educirat će se o reciklaži, pakiranju i proizvodnji sapuna

Potreba hotelijera
Novootvoreni mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, svojevrstan je radni centar koji educira osobe s invaliditetom za reciklažu sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište. Nositelj projekta je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a ideja projekta proizašla je iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji te potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina u koje se ubrajaju i osobe s invaliditetom.

Osim toga, projekt brine i o otpadu koji nastaje kroz hotele i hotelski biznis čime odgovora na globalni izazov očuvanja okoliša. Projekt Odgovorno poslovanje čisti svijet ukupne vrijednosti 188.865,15 eura sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program "Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom" koji koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanjem, a EU projekt financira sa gotovo 70 posto.

Osigurana održivost
Tijekom projekta stručnjaci s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu  proveli su istraživanje o ekološki prihvatljivoj metodi reciklaže, a vizualni identitet novog proizvoda zajednički su kreirali zajednički studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu.  Finalni proizvodi bit će plasirani na tržište nakon provedbe projekta, osiguravajući održivost projekta i novouspostavljenog radnog centra. Tijekom projekta, edukaciju za reciklažu, pakiranje, plasiranje sapuna na tržište proći će 46 osoba s invaliditetom. Inače, projekt Odgovorno poslovanje čisti svijet se provodi pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve