FOTO: ‘Crni kralj’ maloj obiteljskoj tvrtki postao ulaznica za europsko tržište

Autor: Marta Duić , 08. siječanj 2018. u 09:45
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Na tržištu su prisutni od ljeta 2015. godine, a posao je isključivo obiteljski te po potrebi uskaču i prijatelji.

Samir Burnić i njegova supruga Diana u OPG-u Kralj od uzgoja češnjaka napravili su neobičan biznis.

Naime, ne bave se samo njegovom sadnjom, već njihov češnjak fermentira u kontroliranim uvjetima u komori koju su sami dizajnirali. Crni češnjak pod brendom "Crni kralj" odjeknuo je na domaćem tržištu, a može ga se naći i na policama trgovina delikatesama u Austriji i Njemačkoj. Kako tvrdi Samir Burnić, put do uspjeha bio je trnovit i trebalo im je gotovo dvije godine da dođu do zadovoljavajućeg proizvoda.

"Nakon što smo naslijedili zemlju u Zagorju, odlučili smo posaditi češnjak, zaključivši da su trgovine preplavljene kineskim lukom bez okusa. U isto vrijeme, Baldo Dragaš, naš prijatelj i poslovni partner, naišao je na članak u novinama 'Crni češnjak – nova superhrana' i tako je krenulo. Dizajnirali smo komoru za fermentaciju u kojoj je češnjak pohranjen u točno kontroliranim uvjetima, temperaturi i vlazi. U tome i jest kvaka, teško je postići idealne uvjete. Događalo se da je češnjak prebrzo pocrnio, a struktura nije odgovarala i nije bio dovoljno sladak, ili je bio pretvrd i presuh. Zato nam je i trebalo dvije godine da otkrijemo idealnu kombinaciju vlage i topline", prisjeća se početaka Burnić. Na tržištu su prisutni od ljeta 2015. godine, a posao je isključivo obiteljski te po potrebi uskaču i prijatelji. 

Zdravo je 'in'
Prve godine prezentirali su brend po sajmovima te dogovorili suradnju s nekoliko trgovina i restoranom u kojem je glavni kuhar bio Tomislav Špiček, a danas imaju više od 50 suradnji s trgovinama zdravom hranom poput Grge Čvarka, Veronika delikatesa te restoranima poput hvarske Konobe Batana i zagrebačkog Rougemarina. U asortimanu je neočišćeni češnjak u glavicama i očišćeni češnjak pakiran u tri različite veličine, 15, 30 i 200 grama, a godišnja proizvodnja im je oko 400 kilograma crnog češnjaka. "Imamo oko 6000 kvadrata zemlje, ali češnjak nije posađen na cijeloj površini. Ne koristimo nikakvu kemiju, pesticide i umjetna gnojiva, već bio enzime, neem prah, pepeo i uvarke od koprive. To priprema moja mama koja je odrasla na selu i zna sve tajne proizvodnje. Ona je u dosluhu s kumicama s placa, a ima i veze po selu pa uvijek uspijemo nabaviti stare zagorske sorte češnjaka koji sadimo", pohvalio se Burnić.

Uskoro i otkup
Zasad ne otkupljuju češnjak, ali im je to plan u budućnosti jer na hrvatskom tržištu ima dovoljno malih proizvođača poljoprivrednika s kvalitetnim češnjakom. "Cilj nam je koncentrirati se na proizvodnju crnog češnjaka, početi otkupljivati svježi, a više se usmjeriti na polugotove i gotove proizvode poput umaka, pjenica, namaza u kombinaciji s drugim proizvodima. Bečani su oduševljeni hrvatskim proizvodima i našim crnim češnjakom. Surađujemo s još jednom trgovinom u Njemačkoj, a planiramo se proširiti po svim zainteresiranim susjednim zemljama i dalje",otkriva za kraj Burnić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast!

New Report

Close