CETA na snazi, sada je red na poduzetnicima da pokažu što mogu

Autor: Ana Blašković , 22. rujan 2017. u 07:53
Malim i srednjim tvrtkama bit će olakšan izvoz i ulaganja, kao i odlazak na rad u Kanadu/FOTOLIA

Unatoč dobrim bilateralnim odnosima, robna razmjena između Hrvatske i Kanade doseže tek 125 milijuna eura.

Dok pod jačanjem populizma u svijetu jača protekcionizam, između Europske unije i Kanade jučer je stupio na sporazum o slobodnoj trgovini (CETA). Obje strane taj sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum, kako mu je puno ime, ocijenile su povijesnim koji za Uniju predstavlja prekretnicu, ali i obrazac za buduće trgovinske sporazume kojima će osnažiti poziciju u globalnoj trgovini. 

Velika prilika
"EU i Kanada odlučne su osigurati da se gospodarski rast, društveni razvoj i zaštita okoliša međusobno podržavaju. Kao rezultat, tvrtke i građani EU-a počet će koristiti pogodnosti koje sporazum nudi što je prije moguće. Stoga je CETA velika prilika da dvije zemlje zajedno oblikuju globalizaciju", rekao je povodom stupanja na snagu CETA-e voditelj predstavništva EK u Zagrebu Branko Baričević. Iako značajno manje nego kod nesuđenog sporazuma s SAD-om, i u ovim pregovorima bilo je zabrinutosti kako će utjecati na Europu.

No, sporazum uključuje šest osigurača za provedbu Unijinih interesa. Njime se ne otvara tržište za osjetljive proizvode (sektore) poput piletine i jaja niti za jednu stranu, dok je za govedinu, svinjetinu i kukuruz EU ograničila bescarinske kvote. Kod javnih usluga, primjerice, zdravstva i obrazovanja, EU vlade zadržavaju pravo da ih ostave javnima. Jedan od najkontroverznijih aspekata TIIP-a, princip predostrožnosti kod puštanja hrane na tržište, od 21. rujna nije doveden u pitanje.

Zaštita zdravlja ljudi, životinja i biljaka od mogućih rizika i u budućnosti će biti u prvom planu iako njihovo štetno djelovanje nije znanstveno potvrđeno. Sva roba iz Kanade morat će zadovoljavati europske standarde, od tehničkih, potrošačkih te sigurnosnih, što uključuje i zabranu GMO-a. EU zadržava mogućnost postrožavanja standarda u budućnosti, a onemogućava se spuštanje kriterija kad su u pitanju okoliš ili uvjeti rada.

Što CETA konkretno donosi Hrvatskoj, koja je među rekorderima, treća u Uniji već ratificirala sporazum? Unatoč dobrim bilateralnim odnosima robna razmjena između Hrvatske i Kanade doseže tek 125 milijuna eura, s izvozom od 87 milijuna eura Kanada je jedno od rijetkih tržišta na kojem ostvarujemo trgovinski suficit. CETA izvoznicima i uvoznicima ukida carine, tamošnje tržište usluga otvara se i domaćim poduzetnicima koji će moći sudjelovati na javnim tenderima. Malim i srednjim tvrtkama bit će olakšan izvoz i ulaganja, kao i odlazak na rad u Kanadu. 

'Iskoristite mogućnosti'
"Hrvatska je dokazala svoju ambiciju za poslovanje s Kanadom time što je treća zemlja koja je ratificirala CETA-u. Došlo je vrijeme da Hrvatska ima koristi od sporazuma te pronađe kanadske partnere koji će pomoći stvaranju novih radnih mjesta, inovacija te poslovnom uspjehu", poručio je kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić pozvala je poduzetnike da iskoriste mogućnosti kanadskog tržišta stvorene ovim sporazumom koji će otvoriti nove prilike, radna mjesta i ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close