Blokirane račune ima 26.805 tvrtki i obrtnika

Autor: Darko Bičak , 11. kolovoz 2017. u 07:57
Trgovina je najugroženiji sektor, a slijedi građevina/FOTOLIA

Prosječan iznos duga na razini Hrvatske iznosio je 585,6 tisuća kuna, što je za 2,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Najzaduženiji poduzetnici su oni iz Grada Zagreba čiji dugovi od 6,1 milijardu kuna čine 39 posto ukupno neizvršenih obveza u Hrvatskoj, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina).

Krajem lipnja blokirane je račune imalo 26.805 poslovnih subjekata s gotovo 15,7 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje.  Istovremeno je u blokadi bilo 9877 pravnih osoba, s dugovanjem od gotovo 9,9 milijardi kuna, te 16.928 obrtnika, s dugom od 5,8 milijardi kuna. Iz Fine pojašnjavaju da je ukupan dug u svim je županijama, osim u Šibensko-kninskoj, manji u odnosu na godinu dana ranije. Nakon Zagreba, najviši iznos duga otpada na Splitsko-dalmatinsku županiju i to 2,2 milijarde kuna.

 

Savić

Broj zaposlenih u blokiranim tvrtkama je 7,2 posto manji nego lani.

Prosječan iznos duga na razini Hrvatske iznosio je 585,6 tisuća kuna, što je za 2,4 posto manje nego prije godinu duga. I prema prosječnom iznosu duga blokiranih poslovnih subjekata po županijama najzaduženiji su oni iz Zagreba s prosječnim dugom od 988,1 tisuću kuna. Najmanji je prosječni iznos duga po poslovnom subjektu u Požeško-slavonskoj s 283,2 tisuće kuna. Promatrano po djelatnostima, na zaduženost cjelokupnoga gospodarstva Hrvatske najviše utječu blokirani poslovni subjekti iz područja trgovine na veliko i na malo, na koje se odnosilo 3,2 milijarde kuna.

Slijedi građevinski sektor s tri milijarde te prerađivačka industrija s 1,8 milijardi. Po visini duga slijede poslovni subjekti iz područja građevinarstva s 3 milijarde kuna duga i udjelom od 19,4 posto, a na trećem je mjestu prerađivačka industrija s 1,8 milijardi kuna neizvršenih osnova i udjelom od 11,3 posto.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) komentiraju da su rezultati očekivani da zbog gospodarske aktivnosti najveći udio insolventnih poslovnih subjekata ima Zagreb, a najmanji Ličko-senjska županija. "Broj zaposlenih u tim poslovnim subjektima koji je na nivou Hrvatske iznosio 20.621 ili 6,5 posto manje nego krajem svibnja 2017., odnosno 7,2 posto manje nego krajem 2016. smanjen je u lipnju u 16, a povećan u pet županija",ističe Zvonimir Savić, glavni analitičar HGK.    

Komentirajte prvi

New Report

Close