Bez njihovih testova nema zaposlenja

Autor: Darko Bičak , 14. srpanj 2015. u 16:06
Biserka i Krunoslav Matešić s mlađim suradnicama Valentinom Ružić i Antoniom Štefanec/B. Filić/PIXSELL

Krunoslav Matešić glavni je urednik za sadržaj testova, a nekad je bio glavni izbornik kandidata za Kviskoteku.

Naklada Slap iz Jastrebarskog nije tvrtka poznata javnosti, no zato gotovo nema Hrvata koji se nije susreo s nekim njezinim proizvodom.

Posrijedi je, naime, najveći hrvatski, a i regionalni, priređivač psihološke literature i testova. Iako se njihov asortiman sastoji i od velike kolekcije medicinske literature, najzanimljiviji su po psihološkim testovima, koje koriste gotovo sve tvrtke i institucije za testiranje svojih budućih zaposlenika ili polaznika. Kako objašnjava Biserka Matešić, direktorica te obiteljske tvrtke koju je potkraj 1980-ih pokrenula sa suprugom Krunoslavom, psihološki testovi glavni su alat psihologije kao struke. 

 

15zaposlenih

ima nakladnička tvrtka iz Jastrebarskog

Sigurnosne procedure
"Razlikujemo testove sposobnosti, poznatije kao testove inteligencije, i upitnike za ispitivanje ličnosti. I jedni i drugi često kod ljudi pobuđuju znatiželju i interes, pa ih žele vidjeti i nabaviti kako bi ih pokušali riješiti i pripremiti se za nadolazeće testiranje. Često dobivamo takve upite, što s obzirom na raširenost primjene psiholoških testova u mnogim područjima i prilikama i ne čudi. No, važno je naglasiti da su psihodijagnostička sredstva zaštićena i nisu dostupna svakome, pa postoje pravila kojih se osobe ovlaštene za njihovo korištenje, najčešće je riječ o psiholozima, trebaju pridržavati", objašnjava Biserka Matešić.

Dodaje kako je, osim propisanih pravila o tome tko ih i kako smije koristiti, strogo zabranjeno njihovo umnožavanje, kao i neovlašteno dijeljenje samih testova ili rezultata dobivenih testiranjem. "Bilo je slučajeva zlouporabe naših testova, no najčešće se to može pripisati nedovoljnoj informiranosti i neznanju o pravilima njihova korištenja. Stoga je naš glavni cilj promicanje svijesti o postojanju i važnosti poštovanja autorskih i izdavačkih prava", kaže direktorica te tvrtke koja ostvaruje godišnji prihod na razini nešto više od šest milijuna kuna. Njezin suprug, inače sveučilišni profesor, Krunoslav Matešić, osim što je suvlasnik, glavni je urednik koji je zadužen za sadržaj testova i literature.

"U našoj ponudi nalaze se svjetski poznati testovi koji su svojevrsni standard u područjima u kojima se koriste, a primjenjuju se na osobama iz svih dobnih skupina. Nakon prijevoda i adaptacije te njihovih standardizacija, to su hrvatska izdanja. Naš najzahtjevniji standardizacijski postupak bio je onaj za Wechslerov test inteligencije za djecu, za koji smo na stratificiranom uzorku od 1200 djece također napravili hrvatske norme, čime je Hrvatska ušla u birano društvo svjetskih zemalja koje svojim stručnjacima pružaju taj nezamjenjivi test za ispitivanje inteligencije djece u dobi od šest do 16 godina", kaže profesor Matešić koji je godinama bio glavni izbornik kandidata za sudjelovanje u popularnom kvizu Kviskoteka. 

Testni centar
Kako imaju testove i stručnjake, u Nakladi Slap prošili su djelatnost i na testni centar, gdje obavljaju testiranja za razne tvrtke, bilo u samom Slapu ili u konkretnoj tvrtki. Kako pojašnjava Valentina Ružić, pomoćnica direktorice za razvoj, riječ je o centru u kojem stručni tim provodi postupke selekcije ili testiranja postojećeg osoblja. "U slučaju postojanja tvrtke koja nema zaposlenog psihologa ovlaštenog za provođenje psihološke obrade, ili se to ne može napraviti iz bilo kojeg razloga, nas se angažira kako bismo taj postupak obavili za njih. U sklopu našeg Centra nalazi se testiraonica s računalima koja osigurava provedbu mrežnog testiranja koje omogućava istodobno testiranje neograničenog broja osoba, a i različit raspored pitanja, čime se onemogućuje prepisivanje. Rezultati su dostupni odmah", kaže dr. sc. Ružić. 

Obiteljski biznis od 1986.

Prijelomni projekt Atlas anatomije 

Naklada Slap utemeljena je 1986. u Jastrebarskom kao tvrtka za pripremu tiska jer se privatne tvrtke u socijalizmu nisu mogle baviti izdavaštvom. Danas zapošljava 15 ljudi, uz veći broj suradnika. Prije 10 godina u Zagrebu je otvoren njihov Centar za edukacije i istraživanja. Prijelomi projekt njihova biznisa bila je objava Sobottin Atlasa anatomije čovjeka, a tu su i Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje te Wechslerov test inteligencije za djecu.

Komentirajte prvi

New Report

Close