Almeria u staklenicima proizvede više od cijele hrvatske poljoprivrede

Autor: Darko Bičak , 21. listopad 2015. u 07:15
Foto: Thinkstock

Na 30-ak tisuća ha proizvedu 3,5 milijuna tona povrća godišnje, oko 12.500 tamošnjih farmera zapošljava više od 50.000 ljudi.

Poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o vremenskim uvjetima. Zato je suvremena poljoprivreda nezamisliva bez kontrolirane proizvodnje, dijelom putem navodnjavanja i odvodnje, a u potpunosti putem plastenika i staklenika. Dok Europa ulaže milijarde eura u takve sustave, u našoj zemlji svake godine zbrajamo gubitke i propuštenu dobit.

Pod stakleničkom proizvodnjom Hrvatska ima samo 50-ak hektara. Europski rekorder u poljoprivrednoj proizvodnji je Španjolska, koja pod plastenicima i staklenicima ima 52.170 hektara. Slijede Turska s 33.515 ha, Italija s 26.500, Nizozemska s 10.370 i Francuska s 9620. Značajne površine imaju i Poljska, Grčka, Njemačka, Rumunjska i Portugal.  Središte španjolske povrtlarske proizvodnje je regija Almeria, na jugu zemlje u provinciji Andaluziji, koja je prošloga tjedna predstavljena novinarima iz srednje i istočne Europe u organizaciji Europske udruge za zaštitu bilja (ECPA), njihove hrvatske podružnice CROCPA. 

Kruh za više od 100.000 ljudi 
Almeria je površinom tek nešto veća od Ličko-senjske županije, no više podsjeća na Šibensko-kninsku: krš gotovo bez pedlja plodne zemlje. No, zato su u Almeriji primijenili suvremenu tehnologiju. Od 52 tisuće hektara španjolskih plastenika u toj se regiji nalazi više od 30 tisuća hektara u kojima se proizvede oko 3,5 milijuna tona povrća godišnje. Kako je pojasnio Jese Aliaga, ministar poljoprivrede regije Almeria, proizvodnja, uglavnom rajčice, paprike i krastavaca, odvija se preko 12.500 većih ili manjih farmera koji zapošljavaju više od 50 tisuća ljudi.

No, ekonomski efekt proizvodnje je puno veći te veže gotovo 100 tisuća ljudi. Staklenike, naime, netko mora izgraditi, ali i renovirati. Tu je i cijela industrija koja prati takvu proizvodnju: od proizvodnje PVC folija, sustava za navodnjavanje, konstrukcija, zaštite do transporta. Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje u Almeriji prelazi 2,4 milijarde eura godišnje. Za usporedbu, ukupna hrvatska poljoprivredna proizvodnja, na oko 1,1 milijun hektara, procjenjuje se na 17,4 milijarde kuna ili 2,3 milijarde eura. 

U izvoz 65 posto
Jedna od značajnijih poljoprivrednih tvrtki u južnoj Španjolskoj je Alhondiga La Union, koja je osnovana 1993., a godišnji prihod joj prelazi 175 milijuna eura i drži 12 posto tamošnjeg tržišta. Taj se holding bavi otkupom i otpremom povrća, a do sirovina dolazi preko otkupa od oko 3000 ugovornih farmera na vlastitoj veletržnici i burzi povrća. Roba se sortira i pakira u njihovim pogonima te u roku tri dana prijeđe put do stola potrošača. Kako objašnjava Jesus Barranco, glavni menadžer, Alhondiga godišnje preko aukcija otkupi više od 300.000 tona povrća, od čega 65 posto završi u izvozu, uglavnom u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Holding ima 11 pogona te 750 radnika u regijama Almeriji i Granadi.  Na dan preko njihove burze prijeđe 500-800 tona povrća, a dosadašnji rekord je 1500. Da bi povrće uopće moglo uspijevati u plastenicima, potreban je rasadnik u kojem farmeri mogu nabaviti odgovarajući repromaterijal. U Almeriji je to tvrtka Tecnobioplant, čiji menadžer Fernando de la Torre kaže da se sadnice uzgajaju na površini od tri hektara, naravno, staklenika. Sjemenu je u idealnim uvjetima potrebno 20-ak dana da dostigne tržišnu veličinu sadnice. 

Testiraju sorte, educiraju farmere

Drastično smanjena upotreba pesticida  

Na sustav proizvodnje povrća u Almeriji naslanja se i niz poslovno-znanstvenih institucija poput Eksperimentalnog centra Las Palmerillas. Ta se institucija sastoji od laboratorija te 14 hektara zemljišta na kojem imaju 27 plastenika površine 25.000 kvadrata, u kojima obavljaju razna testiranja. Kako objašnjava Juan Jose Majan, voditelj eksperimentalnoga centra Las Palmerillas, ovdje se testiraju razne sorte i uvjeti njihove proizvodnje te zaštita od nametnika. Pokušavaju pronaći najbolje načine uštede vode u procesu proizvodnje njezinim pročišćavanjem. U Institutu, čiji su partneri i najveći svjetski proizvođači pesticida, naglašavaju da je u proteklih 10 godina smanjena upotrebe pesticida. "Prije nekoliko desetljeća količine pesticida na poljima su se mjerile u kilogramima, a sad se mjere u gramima", ikaže Majan. U Las Palmerillasu educiraju farmere u cijeloj Europi. Aktualni projekat im je edukacija farmera u Turskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close