U ovom hrvatskom gradu možete kupiti stan za samo 510 eura po kvadratu

Foto: Ivica Galović / Pixsell Foto: Ivica Galović / Pixsell

U posljednje dvije godine cijene stanova rasle su za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća bio veći od 7 posto.

Prodavatelji nekretnina u prošloj su godini tražili osam posto više novca za stanove, dok su cijene kuća bilježile rast traženih cijena od 4 i pol posto u odnosu na 2017. godinu.

U posljednje dvije godine pak cijene stanova rasle za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća iznosio više od 7 posto, pokazala je godišnja analiza Njuškala, provedena na uzorku većem od 150 tisuća nekretnina iz njihove baze.

Njuškalo također bilježi i značajan godišnji rast broja posjeta unutar kategorije Nekretnine, pa je u 2018. godini zabilježeno čak 11 posto više posjeta u odnosu na 2017. godinu, odnosno preko 20 posto u odnosu na 2016., uz sve izraženiji trend rasta broja posjeta iz inozemstva.

Udio stranih posjetitelja unutar kategorije Nekretnine bio je preko 12 posto, a najviše je posjeta iz Njemačke, BiH, Slovenije i Austrije. Na Njuškalu su utvrdili da su cijene stanova najviše rasle u gradovima na obali, u Zagrebu i okolnim gradovima. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu tako sada iznosi 1961 euro, 10,4 posto više nego krajem 2017., dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1296 eura. 

Kvadrat u Splitu dosegnuo je 2792 eura uz rast od 11 posto u odnosu na prosinac 2017., a daleko najveći rast cijena kvadrata zabilježio je Dubrovnik, gdje se u prosjeku tražilo 3773 eura po kvadratu, 16 posto više u odnosu na proteklu godinu.

U Zadru je rast cijena još izraženiji nego u Splitu, gotovo 13 posto, te je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo 2116 eura. Rijeka bilježi skok od 4 posto, i trenutno se prosječne cijene kvadrata stanova tamo kreću oko 1520 eura.

Visok godišnji rast cijena prisutan je i u Krapini, pokazala je analiza. Tamo prosječna tražena cijena po kvadratu stana iznosi 1068 eura, i za gotovo 13 posto je viša u odnosu na godinu prije.

U Samoboru su cijene stanova porasle za 12 posto, dok je u Karlovcu taj skok nešto manje izražen (8 posto). Iako su donedavno prosječne cijene stanova u većim gradovima na istoku Hrvatske stagnirale ili bilježile pad, kraj godine je donio i tamo rast cijena, tvrde u Njuškalu. 

Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku iznosi 963 eura, i za 4 posto je viša u odnosu na 2017. godinu. Slavonski Brod bilježi rast cijena stanova za 2 posto. Tamo je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 802 eura. Dok u Dubrovniku za kvadrat kuće traže 4623 eura, u Splitu 3029 eura, u Požegi je možete dobiti za samo 510 eura po kvadratu. 

Komentari (2)
 • barbaboro
  barbaboro 14:16 13.1.2019.

  Rista, to je samo još jedan dokaz starog pravila: kad se govori o vrijednosti neke nekretnine (bilo koje vrste!) bitna su samo 3 faktora:
  1. lokacija
  2. lokacija
  3. lokacija
  … i eventualno, kao 4. - lokacija.
  Fućkaš gradnju, ti možeš sagraditi što god želiš, pa ako ti se ne sviđa možeš srušiti Ako imaš love, naravno) pa sagraditi ponovo, i tako X puta.
  Ali, lokaciju ne možeš “sagraditi” pa i da imaš milijarde. Ne možeš “sagraditi” dubrovačko okruženje u Slavoniji, pa da si i Bill Gates (pardon… sada Jeff Bezos).

 • Rista
  Rista 12:28 9.1.2019.

  Ovo je još jedan od pokazatelja zašto se odlazi iz Slavonije! Neke kuće vrijede 1m2 stana u Dubrovniku!!! Svaka čast Dubrovniku ali Slavonija je na dnu Hrvatske koja je pak na dnu Europe!!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve