Tržište nekretnina se stabilizira, izgledan tek manji pad cijena

Autor: Suzana Varošanec , 21. srpanj 2015. u 22:00
Cijene stambenih nekretnina vraćaju se u realne okvire/M. Jurinec/PIXSELL

Pad cijena u 2015. kretat će se oko dva-tri posto, kaže Dubravko Ranilović iz Udruženja nekretnina HGK.

Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) na tržištu nekretnina u idućem kratkoročnom razdoblju ne vide izglede za nagle promjene kad je riječ o potražnji i promjeni cijena.

Ova se prognoza objavljena u srpanjskom broju HNB-ove publikacije "Financijska stabilnost" temelji na okolnostima makroekonomske neizvjesnosti, pa kako one djeluju demotivirajuće, smatra se da se financijska dostupnost i cijene stambenog prostora vjerojatno neće izraženije mijenjati. Usporedba realiziranih cijena stambenih jedinica na godišnjoj razini pokazuje da su one uglavnom nastavile stagnirati. Ipak, u usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine cijene su se smanjile četiri posto.

Prema HNB-ovoj analizi, na to je utjecao pad cijena na Jadranu, koji je iznosio 14 posto u odnosu na rujan 2014. U istom je, pak, razdoblju u kontinentalnom dijelu Hrvatske zabilježen blagi rast – 1,4 posto. Potvrda je to stabilizacije hrvatskog tržišta nekretnina, koje se stavlja  u realne okvire, pa se u 2015. očekuje manji pad cijena. Prema mišljenju Dubravka Ranilovića, predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, pad cijena u 2015. bit će znatno niži u odnosu na pad koji se dogodio 2014.

Konkretnije, Ranilović procjenjuje se da će se taj pad u ovoj godini kretati na razinama oko dva-tri posto. Realizirane cijene u prometu nekretnina zabilježile su najveći pad otkad je počela kriza upravo lani, kada su pale prosječno devet posto, što se tumači uvelike kao posljedica iscrljenosti prodavatelja, koji su zbog dugotrajne krize ipak odlučili popustiti s traženim cijenama. Navedene HNB-ove kratkoročne prognoze potvrđuju se u aktualnim kretanjima koje bilježi Burza nekretnina, čije su članice među 50-ak najjačih agencija za posredovanje u prometu nekretnina.

Naime, Burza nekretnina po novome objavljuje BN Index te BN komentar, pri čemu je u srpnju BN Index u odnosu na prošlomjesečno razdoblje očekivano porastao, i to 0,72 posto. I burzovni analitičari iz financijskog, merketinškog i nekretninskog sektora smatraju da se još ne može govoriti o dugoročnom trendu, iako kažu da cijene stambenih nekretnina u prosjeku rastu već drugi kvartal te se nalazimo u razdoblju stabilizacije tržišta.   

Povoljno, ali…

Investitori se plaše banaka 

Iz nekretninskog sektora stižu poruke o preplašenim investitorima, najviše zbog odnosa s bankama. Zbog toga se uglavnom ne odlučuju na nova kreditna zaduženja za kupnju nekretnina te se žale da uopće ne apliciraju za kredite. No, unatoč strahu investitora, poznavatelji tvrde da je stanje na tržištu u znaku povoljnih kretanja za ulaganja. Nastavlja se, tvrde, kratkoročno razdoblje koje je prilično dobro za investicije u nekretnine i nekretninski biznis. Pritom je znakovito da se mogu dobiti procjene u pogledu zadržavanja povoljnih tržišnih prilika, pa tako nismo dobili potvrdu da bi se to moglo ticati 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close