Stižu nova pravila koja će odrediti budućnost hrvatskog tržišta nekretnina

Autor: Suzana Varošanec , 09. svibanj 2014. u 13:13
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uredbom se intervenira u jedno jako značajno a kaotično područje: procjeniteljsku branšu.

Središnji događaj industrije poslovanja nekretninama – Forum poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama HGK – danas u poslijepodnevnim satima u Opatiji započinje s dvodnevnim radom, pa je još u znaku okupljanja sudionika i 'čakula' prije nego počnu vruće teme. Evidentno je golemo zanimanje, kao i očekivanja nekretninskih tvrtki. Prava glad, doznajemo, vlada za informacijama u toj branši.

Što će sve donijeti nova pravila o procjeni vrijednosti nekretnina, ali i kakve se  porezne novosti pripremaju, najučestalija su pitanja. Kako se neslužbeno doznaje, regulativa o procjeni vrijednosti nekretnina vrlo brzo će stupiti na snagu, i to navodno u sklopu Vladine uredbe, no danas će biti poznato i službeno. Ovaj 21. Forum stoga je i te kako značajan, a otvorit će ga predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te Porezne uprave MF, odnosno Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja i  Marijana Vuraić Kudeljan, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave. 

"Očekujemo sa zanimanjem detalje o Uredbi te kad stupa na snagu, a i novosti u oporezivanju prometa nekretnina od 1. siječnja 2015." izjavio je za Poslovni dnevnik Boro Vujović, direktor i vlasnik nekretninske agencije Opereta dodavši da će nova pravila o procjeni vrijednosti nekretnina kao i ona iz porezne materije uvelike odrediti budućnost u nekretninskom poslovanju u narednom razdoblju.

Uredbom se intervenira u jedno jako značajno a kaotično područje: procjeniteljsku branšu. Rješenja su postala žurna stvar, a da je tako indikativno je i što se Vlada predomislila. Naime, od Uredbe se nedavno odustalo u korist zakonskog uređenja, a sad je ona ipak aktualna kao privremeno rješenje i izlaz iz bezakonja za razdoblje prije donošenja novog zakona. Naime, zakon je najavljen za sam kraj 2014. godine, morat će proći dva čitanja, a Uredbom bi se pokrilo sljedećih pola godine, odnosno vrijedit će do stupanja novog zakona na snagu. 

Odluka da se brzim potezima uvede red i pravna sigurnost za sve aktere transakcija s nekretninama prelomljena je upravo pod pritiskom afera koje su zaredale. Otvoreni su veliki slučajevi koji su i predmet DORH-ovih istraga – prvo onaj sisačko-moslovačke SDP-ove županice, a potom i slučaj sporne procjene kod predstečajne nagodbe Spačve u kojem je zbog moguće štete državi maknut s funkcije ministar financija Slavko Linić. Paralelno su se ubrzale i aktivnosti na regulaciji dok, s druge strane, pravi kaos u procjeniteljskoj branši vlada cijeli niz godina. Sudeći prema ocjenama struke, nova pravila, iako s velikim zakašnjenjem, i te kako su potrebna. Mogu biti poticajna za samo tržište nekretnina, no pitanja će se otvarati uz konkretne nove norme i njihovu primjenu.   

Iako Forum dolazi u pravom trenutku kako bi  na jednom mjestu sve doznali o novostima koje Vlada priprema, bit će i standardno zanimljivih i važnih tema. Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama moderator je Okruglog stola na temu "Tržište nekretnina u Hrvatskoj". Od ostalih izdvajaju se prezentacija online prisutnosti u industriji nekretnina Ivana Vučkovića, internet marketing specijaliste iz tvrtke Dimedia internet tehnologije te Marija Kolak iz Google Hrvatska, te problematika nekretnina na pomorskom dobru. O tome će u subotu izlagati Snježana Frković, zamjenica glavnog državnog odvjetnika. Predstavnici Financijskog inspektorata održat će predavanje o obvezama posrednika u prometu nekretnina temeljem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Svi sudionici Foruma dobiti će potvrdu da su odslušali predavanje na temu sprječavanja pranja novca, a koja je dokaz da su obavili zakonsku obvezu godišnjeg stručnog osposobljavanja i izobrazbe u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, navode iz HGK.

Komentari (2)
Pogledajte sve

onda mogu zakonom regulirati i cijenu jabuka, pa da kažu da jabuka vrijed 1000 kuna komad i da kupac mora platiti 250 kn PDV-a, a stvarna cijena “po dogovoru”.

jedino uređivanje moguće je da se ili osposobi ured za statistiku za kontinuirano praćenje realiziranih cijena nekretnina, ili da se da okvir načina na koji bi to radile privatne tvrtk.

suludo je da svi podaci o realiziranim cijenama nekretnina leže u zvaničnim dokumentima, a da bi vlada donosila dekrete o tom temeljnom aspektu tržišne ekonomije. to može pasti na pamet samo okorjelom marksističkom umu, kombinacija teške lijenosti i mržnje prema tržišnoj ekonomiji.

samo lakomost određuje cijenu!!!!!
razuma na ovim prostorima malo je bilo uopće – sada jako malo lovice!!
cijene u ZG ( po građevinaru s 40 god staža u struci) od 800 – 1000 eurića, vrhunski malo skuplji a vrlo mali broj zbog lokacije iznad 2000 eurića!

New Report

Close