Nekretnine vrijedne 2,1 milijuna kuna prodavat će se 4 puta jeftinije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2018. u 11:28
Foto: Thinkstock

Preuzimanje nekretnina uslijedilo je nakon odluke Trgovačkog suda u Varaždinu iz 2015. o zakazivanju javnih dražbi za prodaju nekretnina Validusa d.d.

Trgovački sud u Varaždinu objavio je zaključak kojim se za 6. travnja određuje jedanaesta javna dražba za nekretnine Validusa d.d. u stečaju, varaždinske investicijske tvrtke koja je poslovala u sklopu Fima grupe, povezane s aferom 'Spice'.

Zgrada, kongresna dvorana, kancelarije, spremišta i dvorište na više od 1600 četvornih metara u varaždinskoj Aninoj ulici, procijenjene na 2,1 milijuna kuna, na jedanaestoj dražbi prodavat će se po početnoj cijeni i po principu ''viđeno-kupljeno'' za samo 510.486 kuna.

Preuzimanje nekretnina uslijedilo je nakon odluke Trgovačkog suda u Varaždinu iz 2015. o zakazivanju javnih dražbi za prodaju nekretnina Validusa d.d. Prema sudskoj odluci, na dražbama su se prodavale sve nekretnine – poslovni prostori, kancelarije i spremišta Validusa d.d početno procijenjene na 12,5 milijuna kuna na kojima založno pravo imaju država i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Najveći dio problema Validusa d.d. koji je u stečaju od 2012. bio je povezan s aferom 'Spice' kada je u nizu spornih transakcija Podravka Fimi grupi odobrila kredit, a potom u tijeku potraživanja 'sjela' na imovinu Validusa.

Nakon što kontroverzni srbijanski tajkun Ranko Mimović, zainteresiran za preuzimanje Podravke, nije osigurao bankovna jamstva za preuzimanje Validusa, uprava te tvrtke 2010. dala je ostavke, a za kriznog upravitelja bio je postavljen Vladimir Šelebaj.

Njegov plan restrukturiranja, baziran na prodaji dijela Validusove imovine – među kojima su bile dionice rovinjske Mirne, lanca hotela Helios Faros, mljekare Mils, Varteksa i Varaždinske banke nije uspio te je sredinom 2011. odstupio zbog nemogućnosti dogovora s vjerovnicima. Iste godine Šelebaj je bio uhapšen na granici sa Slovenijom zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti u vezi s poslovanjem njegovih produkcijskih tvrtki Core Media i Media spot.

Nakon neuspješna Šelebajeva plana restrukturiranja Validusa, 2012. Trgovački sud u Varaždinu postavio je stečajnog upravitelja Nenad Homara koji je pokrenuo prodaju velikog dijela imovine, zemljišta i pokretnina u vlasništvu te investicijske tvrtke.

U aferi 'Spice' bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančec i sedmoricu suoptuženih teretilo se da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su pritom navodno oštetili za 400 milijuna kuna, a optuženi su to odbacivali tvrdeći da su koprivničku tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, bili su optuženi i vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda u srpnju 2016. Polančec i sedmorica suokrivljenika oslobođeni su optužbe da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo te tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close