Je li bolje živjeti u kući ili stanu, usporedite kroz ova 4 kriterija

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Bez obzira na koju se od dvije mogućnosti odlučili svaka od njih ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Usporedite ih kroz našu infografiku.

Bez obzira na činjenicu da svakodnevne obaveze pojedinca i individualne preferencije diktiraju odabir kad je riječ o odlučivanju između kuće i stana, u suradnji s agencijom Opereta donosimo opise nekoliko osnovnih, univerzalnih parematara koje treba uzeti u obzir prilikom takve odluke.

ODRŽAVANJE

Stan: Život u stanu ne podrazumijeva veliku predanost kad je u pitanju održavanje vašeg stambenog prostora. Svoj stan vrlo lako, brzo i povoljno možete održavati čistim i urednim. Međutim, stanovanje u zgradi zahtijeva suradnju s ostalim stanarima i podrazumijeva obzir prema drugim stanovnicima zgrade u kojoj se stan nalazi.

Kuća: Održavanje kuće zahtijeva više vremenskog angažmana, posebice kad je riječ o uređenju vrta i okućnice iako je, mnogim stanovnicima kuća, ovakva obaveza ujedno i predah od svakodnevnog stresa i drugih obaveza.

KOMFOR

Stan: Ovisno o mogućnostima i individualnom odabiru ovisi i razina komfora u stanu. Međutim, s obzirom da se stambene zgrade uglavnom nalaze u blizini svih potrebnih sadržaja veliki komfor je imati na dohvat ruke teretanu, prodavaonicu, park, tržnicu i druge potrebne sadržaje.

Kuća: Kuća je svakako kraljica komfora. Osim što je možete prilagoditi vlastitim zahtijevima i željama, možete upotpunosti sačuvati privatnost i mir. Također, možete uživati na zraku u privatnosti svog vrta i okućnice, a velika prednost je i držanje kućnih ljubimaca koje vam je u slučaju života u kući neograničeno.

TROŠKOVI

Stan: Što se troškova stanovanja tiče, život u stanu, ne donosi velike troškove mjesečnih režija ni održavanja. Uz dobru organizaciju ubrzo možete kontrolirati svoju potrošnju i prilagoditi je svojim mogućnostima.

Kuća: Kuće su, nešto skuplja varijanta kad su režije i troškovi stanovanja u pitanju, međutim treba uzeti u obzir da je ulaganje u kuću dugoročno isplativije i trajnije riješenje. Također, u kući ste neovisni stanar kad je riječ o mjerama uštede te možete samostalno odlučivati o ulaganju u energetsku isplativost.

STIL ŽIVOTA

Stan: Stan je idealan odabir za sve one koji vode aktivan život ubrzanog tempa, neovisno jesu li samci ili obitelj. Stanari koji se odluče na život u stanu zasigurno provode puno vremena izvan svog doma, bilo da su primorani poslom bilo da uživaju u raznim događanjima i vanjskim aktovnostima. 

Kuća: Kuća je idealan odabir za ljude koji su ljubitelji boravka u unutarnjim prostorima, koji vole vrijeme provoditi „doma“, uz maksimalnu privatnost. Ne čudi, stoga, ni ona poznata „kod kuće“ fraza.

 

Ponuda

Stan: Velika je ponuda stanova na tržištu svih veličina, parametara i na raznim lokacijama. Primjere pogledajte OVDJE i OVDJE.

Kuća: Velika ponuda kvalitetnih i povoljnih kuća starije i novije gradnje. Primjere pogledajte OVDJE i OVDJE. 

 

Potražnja

Stan: Velika potražnja za funkcionalnim, ne prevelikim stanovima u blizini javnog prijevoza, po mogućnosti novogradnjama sa svim potrebnim sadržajima u blizini i na mirnijim „obiteljskim“ lokacijama.

Kuća: Smanjena potražnja za kućama zbog čega su i cijene trenutno vrlo povoljne.

 

Komentari (3)
 • Barbosa
  Barbosa 12:24 13.10.2015.

  ako sdp dobije izbore i uvede porez na nekretnine od 2016. kako su obečali eu, onda će pitanje biti “Je li bolje živjeti ispod Savskog ili Jadranskog mosta”

 • Bulja12345
  Bulja12345 12:19 13.10.2015.

  Kakvo banaliziranje. Svesti ovakav odabir na četiri parametra s tim da su dva navedena parametra: stil života i komfor vrlo srodni.

 • Pero7
  Pero7 11:44 13.10.2015.

  Sav blažen, sretan, nižem bez broja:

  - Kućico draga, slobodo moja!
  Palaćo divna drvenog svoda,
  kolijevko meka lisnatog poda,
  uvijek ću vjeran ostati tebi,
  nizašto ja te mijenjao ne bi'!

  U tebi živim bez brige, straha
  i branit ću te do zadnjega daha!

  - Ma kakav bio moj rodni prag,
  on mi je ipak mio i drag.

  Prost je i skroman, ali je moj,
  tu samslobodan i gazda svoj.

  Vrijedan sam, radim, bavim se lovom
  i mirno živim pod svojim krovom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve