Ilica po najmu kvadrata 41. najskuplja ulica u svijetu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. studeni 2017. u 14:32
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Cijenom je zagrebačka ulica skočila u odnosu na lani. Peta avenija u New Yorku je lider.

Najduža zagrebačka ulica Ilica, poznata po trgovinama i obrtničkim radnjama, 41. je u svijetu po cijenama najma poslovnog prostora.

Godišnji najam jednog kvadrata košta 840 eura, i skuplji je nego lani, po čemu je Ilica napredovala za dva mjesta. Stoji tako u 29. godišnjem izvješću kretanja cijena najma lokala u najatraktivnijim ulicama svijeta, američkog lidera u sektoru nekretnina, Cushman&Wakefielda.  Predsjednik Udruženja obrtnika Zagreba Antun Trojnar upozorava da na cijenu najma najviše utječe faktor vlasništva.

"Najmovi u zgradama u vlasništvu države ili grada više su puta snižavani i to je dio u kojem se može ići na ruku obrtnicima i poduzetnicima, dok je kod privatnog vlasništva i imovine neriješenog statusa odluka o visini najma uvjetovana tržištem", poručio je. Iz konzultantske kuće Colliers objasnili su što utječe na poskupljenje. "Na području od Trga bana Jelačića do Frankopanske prevladavaju svjetski poznati brendovi gdje su zbog velike potražnje i atraktivnosti lokacije cijene zakupnina više, a taj je trend prisutan i u svijetu.

Zapadniji dio Ilice i sporedne ulice manje su atraktivni pa je i cijena niža", kaže Olgica Macek iz te tvrtke. Najskuplji prostori za najam u svijetu na njujorškoj su Petoj aveniji gdje kvadrat godišnje košta 28.262 eura. U Europi je to londonska ulica New Bond gdje je najam kvadrata godišnje 16.200 funti. Knez Mihajlova u Beogradu je, primjerice, na 38. mjestu s cijenom od 1020 eura, dok je Čopova u Ljubljani 44. po skupoći, s najmom kvadrata od 720 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close