Goldman Sachs želi u Srbiji otkupiti loše stambene kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 05. studeni 2014. u 09:41
Banke često prodaju loše kredite i za mali dio vrijednosti duga/FOTOLIA

Goldman Sachs mogao bi postati vlasnik svih nekretnina u Srbiji koje su oduzete građanima i tvrtkama zbog kreditnih dugova.

Goldman Sachs, globalna investicijska banka sa sjedištem u New Yorku, mogla bi uskoro postati vlasnik svih nekretnina u Srbiji oduzetih građanima i tvrtkama zbog kreditnih dugova.

 

600korisnika

stambenih kredita ostalo je bez stanova zbog neplaćanja

Kako javlja list Blic, vlada Srbije od prošlog ljeta pregovara s Goldman Sachsom o mogućnosti da ta banka u Srbiji osnuje fond za rizične kredite. Razgovore o osnivanju fonda koji bi otkupljivao nenaplative kredite u Srbiji započeo je ministar financija Dušan Vujović, za vrijeme boravka delegacije te američke investicijske banke u Beogradu, a osnivanje fonda bila je i jedna od tema razgovora koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić vodio nedavno u Londonu s predstavnicima najviše upravljačke strukture Goldman Sachsa za Europu. Fond koji bi osnovao Goldman Sachs otkupljivao bi takozvane loše kredite, naravno, ako ih banka želi prodati i tako barem donekle unovčiti imovinu koju sama vrlo teško može naplatiti.

"Interes osnivača takvog fonda jeste da iskoristi činjenicu što ima kapital i što može pričekati naplatu takvih kredita ili aktiviranje hipoteka za ove kredite, odnosno prodaju oduzetih nekretnina u trenutku kada im je to najisplativije", rekao je za Blic neimenovani izvor iz srpskih bankarskih krugova. Banke su uglavnom spremne takve kredite prodati za minimalnu naknadu, a u praksi se ti dugovi otkupljuju za najviše pola vrijednosti duga, najčešće za samo 20 posto vrijednosti. "Cjenika nema pa se događa da pojedini krediti budu prodani za jedva deset posto vrijednosti kredita. Bankama koje imaju veliki broj rizičnih kredita važno je da ih se što prije oslobode, kako bi održale pozitivne bilance", objašnjava Blicov sugovornik.

 

90tisuća

stanova osigurala je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita

Prema pisanju toga lista srpska vlada je razmišljala o tome da država osnuje fond u koji bi se izdvojili svi loši krediti, što bi značilo da banke moraju podnijeti trošak rada fonda. Ali, banke se nisu mogle dogovoriti jer neke imaju vrlo malo rizičnih kredita i ne žele financirati one koji su preuzimali preveliki rizik. Točnih podatka koliko je u Srbiji aktiviranih hipoteka nema. Poznato je, piše Politika, da je prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita oko 600 korisnika osiguranih stambenih kredita ostalo bez svojih kuća i stanova. Korporacija je inače osigurala oko 90 tisuća kredita, pa je prema tome manje od jedan posto korisnika stambenih kredita prestalo s plaćanjem mjesečnih rata.

Zaštita od neplaćanja

Zasad prodano samo 79 nekretnina

U srpskoj Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da su korisnici stambenih kredita još uvijek vrlo uredni u otplati kredita. "Ne možemo reći da trend rasta kredita s problemom u otplati ne postoji, ali je srećom vrlo mali. Korporacija je ukupno počela plaćanja za nekih 600 dospjelih kredita, dok je prodano samo 79 nekretnina. Problematičnih kredita ima u eurima, ali i u švicarskim francima, s tim što je kod kredita francima gubitak Korporacije veći zbog tečajne razlike. Postotak problematičnih kredita nije alarmantan", tvrde u Korporaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close