Država se već riješila ‘mrtvih’ hotela

Autor: Marija Crnjak , 14. kolovoz 2015. u 08:15
Kupari su jedan od napuštenih hotela koje država prepušta privatniku, Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Podržavaju veće komunalne naknade za zapuštene hotele.

Država se na vrijeme riješila dobrog dijela zapuštenog turističkog portfelja, pa neće mnogo izgubiti novim zakonom o komunalnom gospodarstvu koji predviđa višestruko povećanje komunalne naknade za vlasnike hotela izvan funkcije, potvrdili su nam u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

“U većinskom državnom vlasništvu nema značajnijih hotela koji nisu u funkciji. Radi se o nekoliko odmarališta ili hotela, primjerice, bivše Vjesnikovo odmaralište na Rabu ili bivše vojno vlasništvo hotela Iž i Duilova, koji su pak u postupku primopredaje, potom hotel Krvavica, koji je nedavno vraćen na državno upravljanje, ili hotel Grand koji je dio projekta Kupari, a koji će biti revitaliziran u sklopu projekta Kupari”, ističu u DUUDI-ju.

Podsjećaju na to da je Državni ured prije tri godine napravio reviziju ugovora iz kojih su bili vidljivi hoteli koji nisu stavljeni u funkciju te je izvršen pritisak na kupce takvih hotela da ispune svoje obveze. “Djelomice je zbog toga u ovoj godini pušten u rad, ili je u tijeku puštanje u rad većeg broja hotelskih objekata. Preostali objekti koji nisu u funkciji uglavnom nisu kupljeni izravno od države te nisu u državnom vlasništvu”, objašnjavaju u DUUDI-ju, uz napomenu da podržavaju prijedlog Ministarstva graditeljstva u želji da se objekti koji nisu turistički privedu namjeni. Podsjećaju i na brojne druge objekte koji nisu u funkciji, poput poroznih industrijskih objekata kao što je bivši pogon “Nade Dimić”, bolnica ili odmarališta, ali i objekata koji su predmet sukcesije između bivših republika SFRJ. Najavljuju da će do kraja godine u natječaje staviti sve objekte koji su u vlasništvu države, a za koje imovinskopravni odnosi to dopuštaju.

U Ministarstvu turizma ističu pak da je aktiviranje državne imovine u turizmu jedan od ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020.godine, od vojnih objekata do industrijskih postrojenja pogodnih za razvoj turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close