Zlatna Uprava

Autor: The New York Times , 15. travanj 2012. u 22:00

Prosječna je plaća izvršnog direktora 14,4 milijuna dolara, a radnika 45.230

Vrijedi li ijedan izvršni direktor milijun dolara dnevno? To je otprilike 42.000 po satu, 700 dolara po minuti ili 12 dolara po sekundi. Recimo to ovako – za ovoliko vremena koliko vam je trebalo da ove riječi pročitate mogli ste u džep spremiti 100 dolara. Dok dođete do kraja članka – e, pa, sami računajte.

U Appleu na ovo pitanje odgovaraju s oduševljenim “da”. Od pojave Stevea Jobsa niti jedan izvršni direktor Applea ili bilo koje druge javne američke korporacije nije tako bogato nagrađen dionicama kao Timothy Cook, koji je na Jobsovo mjesto izvršnog direktora došao u kolovozu prošle godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Jobs umro. Cook je u 2011. godini zaradio plaću od otprilike 900.000 dolara, ali onda je stigao raskošni bonus u obliku Appleovih dionica. Paket je u početku vrijedio zapanjujućih 376,2 milijuna dolara, a krajem ožujka dosegnuo je otprilike 634 milijuna dolara zbog naglog rasta vrijednosti dionica. Mnogi smatraju da je Cook, osim Stevea Jobsa, zaslužan za uspjeh Applea u posljednje vrijeme. Iz tvrtke javljaju da dionicama može raspolagati više od 10 godina, a za tu je odluku glasala većina dioničara Applea. Prema podacima iz nedavno objavljenog istraživanja Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, Amerikanac s fakultetskom diplomom u životu u prosjeku zaradi 2,3 milijuna dolara. Izvršni sloj obično prođe znatno, znatno bolje od nas, bilo da su vremena dobra ili loša. Prema podacima Equilara, tvrtke iz Redwood Cityja u Kaliforniji koja prati primanja izvršnih direktora, nakon višegodišnje krize osobni je dohodak stotinjak najbolje plaćenih izvršnih direktora velikih američkih korporacija 2011. bio stabilan. Eto i nekih brojki. Među stotinu izvršnih direktora cjelokupan je osobni prihod lani porastao za 2 posto u odnosu na 2010. Prosječni je izvršni direktor u godini dana zaradio 14,4 milijuna dolara, usporedimo to s 45.230 dolara koliko zaradi prosječan američki radnik. Ukupni oblici dohotka svih izvršnih direktora iznosili su 2,1 milijardu dolara, a riječ je otprilike o ukupnoj godišnjoj proizvodnji Sierra Leonea. No slika će se upotpuniti tek u lipnju, kad pojedine tvrtke same objave potpune podatke o isplaćenom dohotku.

Međutim, prema podacima od 30. ožujka u Americi se rađa nova elita – sloj izvršnih direktora koji zarađuju više od 10 milijuna dolara godišnje. Riječ je o izvršnim direktorima tvrtki čijim se dionicama javno trguje na burzi. Čelnici “hedge” fondova zajedno su lani zaradili 14,4 milijarde dolara. Međutim, zbog sitnih detalja, golemih bonusa u obliku paketa dionica, simboličnih godišnjih plaća od jednog dolara i bonusa koji nestaju, dosadna se izvješća o dohotku lako pretvaraju u zanimljivo štivo. Timothy Cook jedini je izvršni direktor na Equilarovoj listi koji zarađuje deveteroznamenkastu cifru. Njegova zarada veća je od zbirne zarade devetorice onih koji su po zaradi rangirani odmah ispod njega. Među njima se nalaze i Lawrence Ellison iz Oraclea sa 77,6 milijuna te Philippe Dauman iz Viacoma sa 43,1 milijunom dolara. Aaron Boyd, voditelj istraživanja u Equilaru, o Cookovu je dohotku rekao: “Iznos koji je on dobio do te je mjere presedan da je posve poremetio izračun.” Ronald Johnson, novi izvršni direktor tvrtke J. C. Penney, našao se na trećem mjestu s ukupna 53,3 milijuna dolara. Zašto? Johnson je otišao s mjesta s predsjednika upravnog odbora Applea s paketom dionica koji je u tom trenutku vrijedio 101 milijun dolara, a još uvijek se na njih nije upisao. J. C. Penney u sklopu plaće mu je dao jednokratnu nagradu u obliku paketa dionica vrijednog 52,6 milijuna dolara. Na vrhu ljestvice po zaradi našli su se i Steven Chazen (31,7 milijuna dolara) iz Occidental Petroleuma, Gregory Brown (29,3 milijuna dolara) iz tvrtke Motorola Solutions te Howard Schultz (16,1 milijun) iz Starbucksa. Kad je gospodarstvo zapalo u krizu, plaće za izvršni sloj u mnogim su tvrtkama pale. Kad se gospodarstvo 2010. oporavilo, plaće su drastično porasle. Situacija se sada stabilizirala, što znači da upravni odbori tvrtki smatraju da tržištu predstoji predvidivo razdoblje. Međutim, upravnim odbori također prihvaćaju kritiku javnosti zbog plaća izvršnog sloja. Neke su tvrtke smanjile diskrecijske bonuse te plaće izvršnih direktora određuju prema učinku, to jest prema dohotku i cijeni dionica.

Lani su mnoge tvrtke uvele glasovanje dioničara o paketima plaća izvršnih direktora, a glasovanje je postalo obvezno nakon izglasavanja zakona DoddFrank, koji je Kongres potvrdio u jeku posljedica financijske krize. Neke su tvrtke čak ukinule nagrade u obliku dioničkih opcija i uvele nagrade s dionicama po punoj vrijednosti, na koje izvršni direktori stječu pravo samo ako ispune određene ciljeve, kaže Carol Bowie, voditeljica poslova sa Sjevernom i Južnom Amerikom pri konzultantskoj tvrtki Institutional Shareholder Services. “Svakako se uočava pomak prema dohotku na temelju učinka”, dodaje. Tijekom oporavka gospodarstva 2010. najbogatijih jedan posto, kućanstva koja godišnje zarade 380.000 dolara i više, obuhvatili su 93 posto ukupnog dohotka, a dohodak preostalih 99 posto stanovnika nije se promijenio, kako tvrdi Emmanuel Saez, ekonomist sa Sveučilišta u Kaliforniji koji je proveo istraživanje. Prema podacima Zavoda za statistiku tržišta rada, 2011. prosječni tjedni dohodak za puno radno vrijeme radnika u Americi porastao je tek za jedan posto, sa 747 dolara zabilježenih 2010. na 756 dolara. U stalnim dolarima dohodak za fizičke poslove pao je za nešto više od 2 posto. Izvršni direktori i radnici nikad nisu bili udaljeniji, kaže Brandon Rees, zamenik direktora za ulaganja saveza američkih sindikata A.F.L.-C.I.O. “Američki radnici moraju se snaći s manje novca”, kaže Rees, “a izvršnim direktorima nikad nije bilo bolje”. Equilar je analizirao temeljne plaće izvršnih direktora, beneficije, nagradne dionice i opcije u tvrtkama koje ostvaruju dobit veću od 5 milijardi dolara. Tijekom analize istaknuo se Vikram Pandit, izvršni direktor Citigroup. Nakon što su porezni obveznici spasili tvrtku 2009., Pandit je obećao da će raditi za godišnju plaću od jednog dolara dok banka ponovno ne počne poslovati s dobiti. Citigroup je otad vratio novac iskorišten za sanaciju, a upravni odbor je Pandita vratio na normalnu plaću. Lani je zaradio 14,9 milijuna dolara.

Natasha Singer

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close