Mornar najavio osnivanje osmog hrvatskog sveučilišta u S. Brodu

Autor: Agencija VLM , 09. prosinac 2014. u 16:49
Foto: Robert Anić / Pixsell

Krenulo bi se s učiteljskim studijem te studijima strojarstva, menadžmenta i bilinogojstva koji već postoje u Brodu.

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar danas je u Slavonskom Brodu najavio kako će u tom gradu biti osnovano osmo javno sveučilište u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, proračunska ograničenja uvijek postoje, ali ako se projektu pristupi pametno i uz minimalne troškove, izgledi za uspjeh su dobri. Razmotreno je nekoliko modela osnivanja.

– Osobno smatram kako bi princip integriranog sveučilišta bio najprihvatljiviji, jer ne bi iziskivao velike dodatne troškove, barem u početku. Osim toga, i baratanje resursima bilo bi puno jednostavnije nego u slučaju poluintegriranog ili dezintegriranog sveučilišta – rekao je Mornar. On je dodao kako su razlozi osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu opravdani i kako ga Brodsko-posavska županija definitivno zaslužuje. Dogovorena je izrada elaborata u kojemu bi se napravila financijska procjena projekta.

Krenulo bi se s učiteljskim studijem te studijima strojarstva, menadžmenta i bilinogojstva koji već postoje u Brodu, a onda bi se trebala obratiti pozornost da ne dođe do dupliranja sa studijima koji već postoje na drugim sveučilištima, osobito onima u Zagrebu i Osijeku. Vremenski okvir ovisit će o duljini izrade elaborata, ali dogovoreno je da se s realizacijom projekta krene odmah. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako je izuzetno važno što postoji konsenzus svih sudionika u projektu, od akademske zajednice preko lokalne samouprave do resornog ministarstva, o potrebi otvaranja brodskog Sveučilišta.

– Brod ima velike potencijale s obzirom na geostrateški prometni položaj i prazninu između Zagreba i Osijeka kao sveučilišnih centara. Sve mu to daje za pravo da kao sedmi grad po veličini u Hrvatskoj dobije svoje sveučilište – rekao je Jakovina. Brodski gradonačelnik Mirko Duspara rekao je kako potreba otvaranja sveučilišta u ovom gradu nije sporna te kako bi dolazak 5000 studenata popunio tisuću soba.

– Naslonjeni smo na državu koja nije u Europskoj uniji i čiji bi studenti sigurno studirali u Slavonskom Brodu, jer jezične barijere nema, a dobili bi europsku diplomu – rekao je Duspara. On je dodao kako ga posebno veseli to što se cijeli posao oko osnivanja sveučilišta može odraditi relativno brzo.

Komentirajte prvi

New Report

Close