Ruski vjesnik kao izvor ozbiljnih vijesti i analiza

Autor: Monika Savić , 29. travanj 2013. u 22:00
Ruski vjesnik

Fokus portala Ruski vjesnik su politika, ekonomija i kultura Rusije. Portal uređuje Vjačeslav Čarski a za njega pišu autori iz Moskve čija je specijalnost Južna i Istočna Europa.

Fokus portala Ruski vjesnik su politika, ekonomija i kultura Rusije. Portal uređuje Vjačeslav Čarski a za njega pišu autori iz Moskve čija je specijalnost Južna i Istočna Europa

Ruski vjesnik” dio je projekta “Russia Beyond the Headlines” (RBTH), međunarodno priznatog izvora vijesti i analiza iz područja politike, ekonomije i kulture. Cilj RBTH je pomoću analiza profesionalnih i nezavisnih novinara i stručnjaka ponuditi stranim čitateljima originalan informacijski materijal izravno iz Rusije. Portal je otvoren 14. studenog 2012., a sjedište mu je u Moskvi.

U razgovoru s glavnim urednikom portala “Ruski vjesnik”, direktorom Škole stranih jezika “Razgovor” i stručnjakom za hrvatski i srpski jezik, Vjačeslavom Čarskijem saznali smo da portal ne mogu reklamirati jer je budžet koji im dodjeljuje zvanično glasilo ruske Vlade za područje Hrvatske jako mali pa su u potrazi za oglašivačima.

Financira li ruska vlada Ruski vjesnik?

Financira nas “Rossijskaja gazeta” zvanično glasilo Ruske Vlade kao i druge brojne projekte Russia Beyond The Headlines. Projekt Ruski Vjesnik je pokrenut isključivo zahvaljujći inicijativama menadžera Russia Beyond The Headlines bez ikakve podrške od strane ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Trebate li skupljati oglašivače ili je samo ruska vlada izvor financija?

Trebamo jer je novac koji nam se daje za potrebe baš hrvatske redakcije ne može osigurati brz napredak projekta. Za razliku od mnogih drugih zemalja, gdje RBTH ostvaruje svoje projekte, za Hrvatsku imamo sasvim mali budžet koji nam dodjeljuje Rossijskaja Gazeta.

Koliku hrvatsku redakciju imate?

Od ožujka imamo dva nova suradnika umjesto onih s kojima smo radili od početka. I s obzirom na njihov profesionalizam, nadam se da će projekt ubrzo napredovati. Dakle, u Hrvatskoj imamo dva suradnika, a u Moskvi sve što je vezano sa hrvatskim sajtom rade suradnici redakcije za Južnu i Istočnu Europu. Specijalnog suradnika za Hrvatsku imat ćemo uskoro. A internetska stranica je otvorena 14. studenog 2012.

Zašto se ne reklamirate?

Nema novca za reklamiranje Vjesnika u budžetu Russia Beyond The Headlines. Nemamo i još uvijek mogućnost zaposliti i specijalnog menadžera koji bi tražio reklame za Južnu Europu. Možda ćemo uskoro imati Google reklamu.

Kolika vam je čitanost? Koliku bi čitanost željeli?

S obzirom na to što radimo samo nekoliko mjeseci, bez reklame i s nevjerojtno malo radne snage, imamo u prosjeku 400-njak posjeta dnevno. To je malo, ali nije sasvim čudno s obzirom na uvjete rada i koncepciju naše kuće da pišemo samo o Rusiji. Uspjeli smo sakupiti publiku, uglavnom Zagrepčane, zainteresirane za Rusiju. Planiramo u najbližoj budućnosti imati preko 1000. To je sasvim realno s obzirom na to što makedonski sajt, koji je pokrenut 4. prosinca 2012, sada stabilno ima preko 1000 posjeta, također bez reklame i s malo suradnika. Netko može pomisliti da Makedonce više zanima Rusija, nego Hrvate, možda je to djelomično točno, ali imam i drukčiju informaciju. Tih dana kad smo uspjevali plasirati naše sadržaje na neke tematske forume, odmah nas je čitalo dvostruko više ljudi: 700-800 dnevno. Dobivali smo i dosta pisama od Hrvata koji su bili oduševljeni sajtom. Naravno, i hrvatski i makedonski sajtovi teško mogu konkurirati s našim srpskim sajtom koji je bio lansiran 1. lipnja 2012. i trenutno ima stabilno preko 4500 posjeta dnevno. što je naravno dobro za portal koji izvještava samo o drugoj zemlji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close