Radmanov plan: HRT će već 2014. imati milijunsku dobit

Autor: Saša Paparella (VLM) , 01. kolovoz 2013. u 22:01
Goran Radman, ravnatelj HRT-a/PIXSELL

Hrvatska Vlada usvojila ambiciozni program restrukturiranja HRT-a koji uključuje ulaganje od 303 mil. kuna.

Hrvatska Vlada usvojila je plan restrukturiranja HRT-a i zadužila čelne ljude javne televizije da što prije počne s njegovom provedbom.

Sukladno planu kojeg je izradila ekipa okupljena oko glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, sve do 2017. neće se dizati cijena pretplate. Do tada bi udjel gledanosti i slušanosti trebao skočiti na 40 posto, a internetski portal trebao bi se već dogodine uvrstiti među deset najposjećenjih. Predviđa se da će kronični gubitaš – lani je HRT imao 28,9 milijuna kuna minusa – već ove godine poslovati na nuli, a potom je u planu i znatan profit, u rasponu od početnih 4,5 milijuna u 2014. pa do 46,7 milijuna kuna u 2017. godini. U naredne četiri godine HRT planira uštede od 453 milijuna kuna.  

U restrukturiranje bi samo u naredne dvije godine trebalo uložiti 303 milijuna kuna, od čega bi se 250 milijuna osiguralo dugoročnim zaduženjima kod domaćih i stranih banaka. Od ukupno uložene svote 200 milijuna kuna išlo bi u razvoj tehnologije, 83 milijuna u otpremnine, te još 10 milijuna kuna za edukaciju.  Dio troškova restrukturiranja planira se prerasporediti i na ostale korisnike RTV pristojbe kao što su HAVC i AEM. Na Vladinoj je sjednici zaključeno da je plan manjkav u dijelu koji se odnosi na njegovu operativnu razradu i provedbu restrukturiranja, pa je određen rok od 45 dana tijekom kojeg treba donijeti potrebne prateće dokumente i operativne akte. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić napomenula je da  restrukturiranje treba vezivati s ciljevima javne televizije.

Kao glavni ciljevi restrukturiranja moraju se odrediti emitiranje kvalitetnijeg programa od javnog interesa i povećanje vlastite proizvodnje, rekla je Zlatar Violić, te napomenula kako zbrinjavanje viška radnika treba provesti uz prethodno savjetovanje s Radničkim vijećem. Rečeno je i da treba izraditi detaljni prikaz troškovnog restrukturiranja, a ministrica posebno ističe potrebu da se precizno kvantificira financijski učinak rješavanja poreznog duga. Zlatar Violić rekla je kako je plan kvalitetan. "Mislimo da taj plan u načelu može biti prihvaćen. Međutim, riječ je o planu od 50-ak stranica koji obuhvaća četverogodišnje razdoblje i zato mora biti dorađen", kazala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close