Novac od sniženog PDV-a reinvestirati u redakcije

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2013. u 21:59
Zdenko Duka/PIX

Osim austrijske novinske kuće Styria, nitko od drugih izdavača dnevnih listova više ne isplaćuje novinarima plaće na vrijeme.

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja Vladinu najavu sniženja PDV-a na dnevne novine od 1. srpnja sa sadašnjih 10 na pet posto ali želi upozoriti i vlast i novinske izdavače i javnost da ovo olakšanje medijskoj industriji mora biti praćeno i temeljitim ispunjenjem obveza koje novinski izdavači imaju prema svojim novinarima ali i javnosti, kaže se u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva, kojeg potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

'U vremenu ozbiljne krize tiskanih medija, Vlada daje porezne olakšice kakve ima više od polovica zemalja Europske unije, no u tim zemljama redovito se isplaćuju plaće novinarima a u Hrvatskoj se već mjesecima novinarske plaće uglavnom ne isplaćuju u zakonskom roku. Osim austrijske novinske kuće Styria, nitko od drugih izdavača dnevnih listova više ne isplaćuje novinarima plaće na vrijeme. Vlast je dakako odgovorna da izdavače prisili da poštuju zakon. Osim toga, sadašnji Zakon o medijima na snazi je više od devet godina a neki njegovi bitni članci se cijelo to vrijeme uopće ne primjenjuju i zato nitko ne mari, jer navodno nitko nije odgovoran za provedbu tog zakona.

To se odnosi i na članke i stavke koji govore o načinu sudjelovanja novinara u imenovanju glavnih urednika medija koji postoje u Zakonu ali ih nitko ne primijenjuje. Bez na opetovane konkretne prijedloge HND-a za izmjenom tog zakona, rad na novim medijskim zakonima u Ministarstvu kulture zapravo nije niti počeo. A svu odgovornost za današnju (ne)kvalitetu medija ne smije se isključivo prepustiti vlasnicima medija i njihovim menadžerskim ekipama koje vrlo često vode i provode uređivačke politike po logici profita i zaokruživanjem sfera korporacijskih interesa – a ne u afirmaciji novinarstva kao javnog dobra. Novac od sniženog PDV-a na novine ne smije otići u vlasnički profit nego taj novac treba vratiti u novinske redakcije, kako bi se što korektnije uredili odnosi nakladnika i novinara i kako bi novac bio reinvestiran u proizvodnju kvalitetnijih novina za javnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close