Kraj besplatnog uzimanja tekstova iz konkurentskih medija

Autor: Saša Paparella (VLM) , 19. ožujak 2013. u 16:08
Ivica Grčar, predsjednik DZNAP-a

Po nalogu Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), Media Net razvija program kojim će se lakše detektirati tko od koga prepisuje, odnosno tko je prvi na webu nešto objavio.

Prepisivanje tekstova, koje je zadnjih godina uzelo maha među novinarima, uskoro će se napokon početi regulirati. Takav je barem plan Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), koje u četvrtak predstavlja svoj program za pretraživanje novinskih tekstova. Poanta projekta je zaštititi autorska prava, a prepisivači  koji nastave sa starim navikama bit će kažnjeni novčanim kaznama. "Cjenik za prepisivanje ćemo uskoro dobiti, najkasnije do naše skupštine planirane za prvu polovicu travnja. Svi oni koji koriste novinarske priloge iz drugih medija ubuduće bi nam trebali plaćati naknadu, no i tada mogu preuzimati samo onoliku količinu teksta koju im omogućava Zakon o autorskim pravima", najavio nam je Ivica Grčar, predsjednik DZNAP-a.

Otpor s portala
U tu je svrhu zagrebački Media Net, tvrtka specijalizirana za analizu medijskog sadržaja i istraživanje medija, a koju je DZNAP angažirao, razvila program za prepoznavanje istovjetnih tekstova. Na nekim važnijim svjetskim jezicima slični programi već odavna postoje, no mali jezici kao što je hrvatski još uvijek nemaju takvo što, pa su informatičari Media Neta morali razviti vlastiti proizvod. "U bazu naše sestrinske tvrtke Presscut svakodnevno ulazi 2000 do 3000 novinarskih priloga objavljenih u tisku, na radiju, televiziji ili važnijim internetskim portalima. Prvo se iz baze povuku podaci, prilozi se grupiraju po nazivnicima, a potom analitičari usporedbom određuju postotak sličnosti između tih priloga", rekao nam je Hrvoje Prpić, analitičar Media Neta. U tu je svrhu DZNAP prije mjesec dana angažirao dvije osobe s punim radnim vremenom, koje pregledavaju razne novinske priloge i uspoređuju ih. Iz pretrage se prvo eliminiraju slični tekstovi koje je napisao isti autor, a onda kreće potraga za prepisivačima.

"Prema našim iskustvima, u tjedan dana imamo otprilike 10 do 15 slučajeva kad je očito da se prepisivalo, jer su tekstovi identični, preklapaju se od riječi do riječi i pritom se ne spominje izvor. U još nekih pedesetak slučajeva tjedno postoji sumnja. Mi ne donosimo zaključke, ali dajemo naše opaske uz podatke koje prosljeđujemo DZNAP-u" kaže Prpić.Ivica Grčar najavljuje da će se Društvo koje vodi u početku više pozabaviti portalima, "s kojih stiže najviše otpora prema našoj ideji. Najavljeni cyber program pokazat će kad je nešto objavljeno, što je važno jer neki portali znaju krivotvoriti vrijeme kada se  tekst pojavio na internetu". Za sada se neće ići žestoko protiv onih koji barem navedu izvor. "Nakladnici koji ništa ne navedu, ni autora niti izvor, krše i materijalna i moralna prava. Postoje i granični  slučajevi- oni koji navode izvor ali bez imena autora", kaže Grčar. 

Izvješće javnosti svaki tjedan
Na temelju dobivenih podataka radit će se izvješća- tjedno, a možda i češće. Time će se baviti raditi urednik, koji će za taj posao dobiti honorar DZNAP-a. Urednik će za svako izvješće odabrati najkarakterističniji ili najdrastičniji primjer prepisivanja. "Izvješća bi potom pregledao i pravnik, da nekoga ne prozovemo zbog prepisivanja bez pravih argumenata, jer bi nas mogao tužiti. U ekstremnim slučajevima, kad je prepisivanje nesporno i bezobrazno, idemo i na sudske postupke. Prvo će ZAMP kao radna zajednica DZNAP-a u naše ime poslati pismo upozorenja, a ako se na njega ne reagira kreće tužba trgovačkom sudu", rekao nam je  Grčar. Najavljenoj prezentaciji u ZAMP-u nazočit će i peteročlana delegacija slovenskih novinara, također zainteresiranih za problematiku zaštite autorskih prava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close